Toegankelijkheid in Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE)

Tijdens ADE Green werd op 18 oktober de Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) gelanceerd. Green Events ontwikkelde, samen met onder andere HandicapNL, een praktische handleiding voor organisatoren, beleidsmakers en leveranciers. Hiermee willen ze het eenvoudiger maken om de evenementensector te verduurzamen door de belangrijkste stappen overzichtelijk weer te geven – zowel voor koplopers als beginners.

Gerd-Jan Frijters op ADE Green
Gerd-Jan Frijters van Green Events tijdens de presentatie van de Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) tijdens ADE Green.

Wat is de DLE?

De Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) is een groeimodel voor organisatoren, (semi-)overheidsorganisaties en leveranciers. Het biedt richting en praktische handvatten voor het zetten van duurzame stappen. In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Green Deal Circular Festivals, HandicapNL, de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Venlo, Arnhem, Alkmaar en Dronten, de provincie Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland is de DLE inhoudelijk samengesteld.

“In de afgelopen jaren kregen we van organisatoren veelvuldig de vraag of we een checklist konden maken om duurzame stappen duidelijk in kaart te brengen,” zegt Laura van de Voort, co-founder en eigenaar van Green Events. “Deze vraag leeft ook bij veel gemeenten. Harmonisering van richtlijnen en criteria vraagt om een landelijke aanpak om wildgroei te voorkomen.”

Het thema toegankelijkheid

In de DLE worden meer dan 50 bronnen gebundeld en wordt gebruik gemaakt van de input van ruim 25 experts en (potentiële) gebruikers uit de evenementensector. Voor het thema toegankelijkheid werd HandicapNL om advies gevraagd.

“Als organisatoren met de DLE gaan werken, willen wij dat ze automatisch gaan nadenken over toegankelijkheid,” zegt Jan-Willem Koopman, manager programma’s bij HandicapNL. “De DLE is een groeimodel met vijf treden. Trede 1 is wettelijk verplicht en gaat bijvoorbeeld over het toelaten van hulphonden en het opnemen van mensen met een beperking in het calamiteitenplan.”

De vijf treden van de Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE).
De vijf treden van de Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE).

 

“Vervolgens gaat het om stappen die je kunt zetten om je festival toegankelijker te maken. Dit kan verschillen per doelgroep. Wat doe je bijvoorbeeld voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking? Wat doe je voor mensen met een verstandelijke beperking? Hoe meer doelgroepen je wilt bereiken, hoe hoger je op de ladder komt. Communicatie speelt hierbij een belangrijke rol: wat is er wel en wat niet? Als bezoeker wil je graag weten waar je aan toe bent.”

Praktische tool

De DLE biedt praktische handvatten voor verduurzaming door bestaande informatie uit Nederlandse en Europese standaarden en richtlijnen samen te brengen. Wouter Maes, evenementencoördinator bij de gemeente Haarlem, bevestigt dit: “We zijn al enige tijd op zoek naar een praktische tool die de wettelijke regelgeving weergeeft en tegelijkertijd ruimte biedt om een eigen pad naar verdere verduurzaming uit te stippelen, op maat voor onze gemeente en voor evenementen. De DLE is een objectief en dynamisch document dat up-to-date wordt gehouden, en waarmee de lat jaarlijks kan worden verhoogd.”

Meer informatie over de DLE

Toegankelijke festivals

Het advieswerk en de samenwerking met de DLE vanuit HandicapNL maken deel uit van het programma ‘Toegankelijke Festivals’. Met dit programma stimuleren HandicapNL en Green Events een nieuwe beweging binnen de festivalsector. Samen met 17 toonaangevende festivalorganisatoren is een groep koplopers gevormd die gezamenlijk maatregelen en oplossingen inzetten om de hele sector te inspireren.

Ik steun dit initiatief Meer over Toegankelijke Festivals