Toegankelijk theaterbezoek straks in heel Nederland

Het Nationale Theater maakt met HNTonbeperkt theater toegankelijk voor mensen met een beperking. Door aanpassingen te maken wordt theaterbezoek mogelijk voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn. Sinds het pilotjaar in 2018 is er met hulp van het Bartiméus Fonds, HandicapNL , experts en ervaringsdeskundigen veel kennis opgedaan. Met twee online inspiratiepagina’s deelt Het Nationale Theater nu die kennis met andere theaters en gezelschappen.

Toneelspelers van Piazza Della Vitta tijdens een voorstelling.


HandicapNL en Het Nationale Theater hebben inspiratiepagina’s gecreëerd om theaters te ondersteunen bij het toegankelijk maken van theaters voor doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden. HandicapNL zet zich in voor een toegankelijk Nederland en stopt niet totdat iédereen welkom is in ieder theater in Nederland.


Theaterbezoek zonder drempels

Voor de ca. 1 miljoen mensen met een zintuigelijke beperking in Nederland, is bezoek aan een theater niet vanzelfsprekend. Met de juiste aanpassingen kunnen mensen met een beperking theater alsnog volwaardig beleven. Met audiodescriptie, gebarentolken en de juiste plek in de zaal worden veel drempels weggenomen.

Starten met een voorsprong

Om ook andere theaters te stimuleren toegankelijk te zijn, heeft Het Nationaal Theater een tweetal inspiratiepagina’s gemaakt. Ze helpen theaters de juiste terminologie te gebruiken, verwijzen door naar relevante kennisorganisaties, geven tips voor relevante cursussen en bieden handige checklists. Met deze pagina’s starten theaters met een voorspong wanneer zij zelf aan de slag gaan om voorstellingen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ze bieden de antwoorden op veel vragen waar je tegenaan loopt. HNTonbeperkt heeft deze vragen sinds de start in 2018 ook gehad en deelt nu graag de antwoorden met andere theaters.

Checklists en praktische voorbeelden helpen theaters op weg

Er wordt ingegaan op hoe je blinde bezoekers aanspreekt, waar je op moet letten als je een audiodescriptieset aanschaft en hoe je daarmee werkt, wat voor soort gebarentolken er zijn en hoe het werkt met onder- en boventiteling. Theaters die extern hulp willen bij het toegankelijk maken van voorstellingen worden in contact gebracht met de juiste organisaties. Bijvoorbeeld Theater met Tolk voor gebarentolken of met Komt het zien! voor audiodescriptie. Verder bevatten de pagina’s veel goede voorbeelden uit het veld.

Inspiratiepagina’s voortdurend in beweging met nieuwe inzichten

Eén inspiratiepagina focust zich op het bezoek van doven en slechthorenden en de andere inspiratiepagina op bezoek van blinden en slechtzienden. De inspiratiepagina’s zijn mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds en HandicapNL. De pagina’s zijn voortdurend in beweging en worden iedere keer aangevuld. De wens is om meer inspiratiepagina’s te maken, bijvoorbeeld over digitale toegankelijkheid en hoe je voorstellingsbezoek prikkelarm kunt maken.

De pagina’s vind je via de website www.hnt.nl/onbeperkt.

Barry’s weg naar herstel en werk
Barry’s weg naar herstel en werk
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’