“Revalideren stopt niet zodra je thuis bent”

Met veel plezier werkt Karin den Balvert (53) als Adviseur Revalidatie Projecten bij HandicapNL. De verschillende projecten die HandicapNL steunt, hebben een duidelijke rode draad: ze helpen mensen om na hun revalidatie weer sneller mee te doen aan de samenleving. “Revalideren stopt niet zodra je thuis bent – daar begint het eigenlijk pas.”

 

 

“Als je fysiek beperkt raakt door plotselinge omstandigheden, ga je naar het ziekenhuis en daarna zijn er verschillende mogelijkheden om te revalideren, bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum”, begint Karin. “Revalidatie in de zorg is in Nederland gelukkig goed geregeld. Maar vervolgens ben je medisch klaar en sta je buiten bij het revalidatiecentrum, en dan?”

Transitie

Karin legt uit dat er een transitie gaande is: “Als het enigszins kan en veilig is, ga je zo snel mogelijk uit het ziekenhuisbed of uit het bed in het revalidatiecentrum. De revalidatie verplaatst zich hierdoor van de (betaalde) zorg naar thuis. We noemen dat het sociale domein. We zien dat revalideren thuis echt (te) complex is en dat mensen nog veel meer nodig hebben dan alleen maar medisch klaar zijn.”

Plek in de maatschappij

HandicapNL richt zich op deze onderbelichte fase na het revalidatiecentrum. “Wij ondersteunen projecten die ervoor zorgen dat mensen sneller, beter en meer naar eigen tevredenheid mee kunnen doen.”

De projecten die HandicapNL steunt – zes momenteel – maken ieder jaar impact op zo’n 500 á 600 mensen. “Dat zijn heel veel mensen. Zij worden bijvoorbeeld geholpen bij begeleiding naar werk, maken en ontmoeten ook mensen met soortgelijke uitdagingen of weten hun plek weer te vinden bij de sportvereniging of het buurthuis.”

Ik werk, dus ik ben

Werk is sowieso een grote pijler, vertelt Karin. “Het heeft nu eenmaal een belangrijke status in onze samenleving en het brengt ook veel. Werken zorgt voor voldoening, eigenwaarde, sociale contacten en simpelweg ook voor geld om je eigen brood mee te verdienen.”

“Revalideren stopt niet zodra je thuis bent – daar begint het eigenlijk pas.”

Voor ieder wat wils

De projecten die HandicapNL ondersteunt, dienen dus hetzelfde doel (lees: meedoen!), maar verschillen enorm in aanpak. Karin legt uit: “Neem het Erik Scherderhuis. Dat is juist een jaarprogramma voor jongeren met een niet aangeboren hersenafwijking waarin ze – door dagelijks samen te komen – worden begeleid richting studie, stage of een werkplek.”

Ze vertelt verder: “Ook ondersteunen we nu Mijn Leven 2.0, een online platform waar mensen informatie en hulp vinden voor een prettig leven met een ziekte of lichamelijke beperking. En bij het project Sneller Onbeperkt Meedoen bieden we samen met enthousiaste partners een trainingsprogramma op locatie. “De een wil juist aan de hand worden meegenomen, de ander blijft graag iets meer op afstand en heeft voldoende aan de mogelijkheid om informatie te vinden op het intranet.”

Ertoe doen

HandicapNL draagt bij aan een participatiemaatschappij: een samenleving waarin mensen met een fysieke beperking (weer) mee kunnen doen, dit naar wens en vermogen. “Wij steunen projecten niet alleen en altijd met geld, maar ook door advies te geven, informatie te delen of verbindingen te leggen tussen verschillende partijen. Of het nu gaat om het begeleiden naar werk of juist om datgene voor jou belangrijk is. “Wij willen bruggen slaan tussen revalidatie in de zorg en thuis én die brug steeds kleiner maken.”

 

Word donateur

 

 

Geniet van een prachtig klassiek concert in de buurt
Geniet van een prachtig klassiek concert in de buurt
Willems eerste 100 dagen als nieuwe directeur
Willems eerste 100 dagen als nieuwe directeur