Nibud: Mensen met een beperking komen moeilijk rond

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat een huishouden met een beperking veel meer moet puzzelen om rond te komen dan andere huishoudens. Je hebt niet dezelfde financiële ruimte als mensen zonder beperking.

Jasja Bos

Medeauteur en senior wetenschappelijk medewerker Jasja Bos: “Je hebt dikwijls hogere noodzakelijke kosten. Denk aan een hogere zorgpremie vanwege
aanvullende verzekeringen, extra uitgaven voor medicijnen, noodzakelijke begeleiding en passend vervoer, en een hogere energierekening want je bent veel thuis. En omdat het moeilijker kan zijn om een baan te vinden of je alleen parttime kunt werken, voel je de klap nog harder..”

“Voorzieningen en tegemoetkomingen zijn er wel, maar die zijn vaak ontoereikend en complex. Hierdoor heb je steeds meer moeite om rond te komen en een groterekans op betalingsachterstanden. Een uitje of een moment om te ontspannen zit er dan vaak niet meer in.’ Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.”

Steun HandicapNL

Met een donatie aan HandicapNL maak je gezellige, sportieve of ontspannende vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperking mogelijk. Zo kan Leonie met vrienden naar een festival, geniet Dhiraj van muziekles en gaat Anne binnenkort op ponykamp. Uitjes waar zij bijzonder naar uitkijken en honderduit over napraten.

Help jij ons mee?

Doneer direct online

Vacature: Controller
Vacature: Controller
Ghislaine vlogt op de Paralympics
Ghislaine vlogt op de Paralympics