Manifest om gezondheidsramp te voorkomen

Nederlanders leven korter in goede gezondheid, hebben vaker chronische aandoeningen en 40 procent van de jongeren beweegt te weinig. Om daar verandering in te brengen moet gezondheid het uitgangspunt worden van al het overheidsbeleid, zeggen 22 gezondheidsfondsen waaronder HandicapNL.

Volgens de grote groep fondsen is een gezondheidsramp in Nederland op komst. Samen willen zij met iedereen in Nederland het tij keren. Een manifest met die strekking werd maandag 17 juni aangeboden aan demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg.

Manifest gezondheidsfondsen
De overhandiging van het manifest aan demissionair Dijkstra (met o.a. Handicap directeur Daniëlle Schutgens).

Gezondheidsramp in slow motion

Ondanks dat Nederlanders de afgelopen decennia steeds langer zijn gaan leven, neemt het aantal jaren dat we leven met chronische aandoeningen sinds 1980 stelselmatig toe. Ook zijn we in Nederland voor wat betreft de gemiddelde levensverwachting afgezakt van een koppositie in de EU naar de middenmoot.
De gevolgen hiervan zijn schrikbarend. De zorg raakt overbelast en wordt duurder. Ook neemt het aantal mensen toe dat een behandeling nodig heeft en is er een groeiend personeelstekort, niet alleen binnen de zorg.

Wat is de oorzaak?

“De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het te wijten is aan vier grote industrieën. Zij hebben een verdienmodel dat de gezondheidsproblemen creëert”, zegt hoogleraar Gezondheidseconomie Jochen Mierau in het NOS Radio 1 Journaal. Hij gaf advies aan de organisaties. Volgens Mierau zijn de tabaks-, alcohol-, bewerkt voedsel- en fossiele brandstofindustrie de schuldige.

Hij noemt roken als voorbeeld. “Er is geen reden om te roken, toch zien we in Nederland dat het aantal rokers langzaam weer aan het stijgen is. We hadden tabaksreclame en de verkoop ingeperkt, maar daar is vervolgens omheen gewerkt en terug ingevoerd met de introductie van vapen.”

HandicapNL en de Gezonde Generatie

Voor mensen met een beperking is een extra chronische aandoening, zoals longproblemen of overgewicht, een flinke aanslag op hun kwaliteit van leven. “Dit kan bijvoorbeeld leiden tot meer eenzaamheid”, zegt René van Hooren, manager Impact & Bestedingen van HandicapNL. “Ongezondheid verlaagt de participatie in de samenleving en dit heeft grote gevolgen voor kwaliteit van leven van mensen zelf. Als je sociaal actief bent kan dit juist de gezondheid verbeteren.”

Plan van aanpak

De samenwerkende gezondheidsfondsen willen samen concrete afspraken maken, zodat mensen weer langer gezond kunnen leven in Nederland. Hiervoor gaan zij een Nationale Gezondheidstop organiseren waarbij met een brede afvaardiging uit de zorg, wetenschap, maatschappelijke organisaties, patiëntenorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid

Steun de Gezonde Generatie via HandicapNL Meer informatie over het manifest