Het Barnevelds Gala: ‘’We doen het samen en dat is zo ontzettend waardevol’’

Wat is er mooier dan samen muziek maken? Tijdens het Barnevelds Gala treden muzikanten en zangers met een verstandelijke beperking samen met de lokale muziekvereniging op voor een groot publiek. ‘’Samen dit hele avontuur beleven is al fantastisch, en het optreden tijdens het Barnevelds Gala is de kers op de taart.’’

Asje van Dijk, destijds de burgemeester van Barneveld en voorzitter Raad van Toezicht van HandicapNL, wilde in 2013 een tentoonstelling over inclusie naar zijn gemeente halen. Hij kwam met het voorstel bij Wicha Benus en samen kwamen ze op het idee om een inclusief gala te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. “Het is onze missie om het inclusiestandpunt door te trekken in de samenleving”, vertelt Wicha. “Helaas is inclusie nu nog niet vanzelfsprekend.”

Voorheen was Wicha voorzitter van de Barneveldse muziekvereniging De Harmonie. Hij speelt basgitaar, is inmiddels geen voorzitter meer, maar nog zeer actief in de vereniging. ‘’Het is ons doel om mensen met een beperking in het spotlicht te zetten. Maar eigenlijk is de weg naar het gala toe nog veel belangrijker. We zijn al maanden bezig met de voorbereidingen en de samenwerking is intens. Al deze mensen werken al sinds 2013 met elkaar samen en hebben inmiddels een band opgebouwd, dat is enorm waardevol! Het mooie aan de hele sfeer vind ik dat we elkaar zien en het gesprek aangaan met elkaar. Samen dit hele avontuur beleven is al fantastisch, en het optreden tijdens het Barnevelds gala is de kers op de taart.’’

Het mooie aan de hele sfeer vind ik dat we elkaar zien en het gesprek aangaan met elkaar.

Het was de bedoeling dat het gala eens per vijf jaar zou worden georganiseerd. Door omstandigheden was het tot op heden niet gelukt de tweede editie te realiseren. Maar dit jaar lukte het wel en het werd een enorm spektakel.

Wicha noemt zichzelf zowel zakelijk als privé een aanjager en verbinder. Het is dan ook niet toevallig dat hij deze keer weer de productie op zich heeft genomen. Samen met zijn dochter Mariëlle heeft hij heel hard gewerkt om het evenement te organiseren.

Mariëlle is werkzaam in de zorg en onderhoudt het contact met de deelnemers aan het Barnevelds Gala. Zij heeft de afgelopen maanden woongroepen bezocht om te inventariseren welke artiesten aan het evenement wilden deelnemen. Daarnaast onderhoudt zij het contact met de orkestleden om hen te informeren en samen toe te werken naar het optreden op het Barnevelds Gala. Ook begeleidt ze de artiesten tijdens de repetities en staat ze voor hen klaar om dit gezamenlijk tot een succes te maken.

‘’Vaak genoeg heb ik gehoord dat er te weinig contacten zijn tussen mensen met én zonder een beperking”, vertelt Wicha. “Ik vind dat ontzettend jammer, omdat inclusie bij mij hoog in het vaandel staat. Mijns inziens kan dit concept om mensen met en zonder beperking samen te brengen door heel Nederland worden gebruikt om inclusie te creëren. Ik hoop dat wij kunnen laten zien dat het mogelijk is, wij doen alles samen.”

Tijdens de weg naar het gala toe werkt iedereen heel prettig samen met elkaar. Er is geen gene, het is onbeperkt en iedereen is gelijk. ‘’We doen het samen en dat is zo ontzettend waardevol. Iedereen doet ertoe. Er zit zoveel tijd in dit project, ook voor mijn dochter, maar we krijgen er hartstikke veel blijdschap voor terug. Ik voel mij dankbaar dat ik hier onderdeel van mag zijn.’’

Over interesse had Wicha deze editie niets te klagen want een aantal dagen voor het gala was het theater al bijna uitverkocht. Ook was er dit jaar een student gekoppeld aan het project. Zij onderzoekt of het gala bijdraagt aan een inclusieve samenleving.

In de toekomst hoopt Wicha dat er artiesten van dit gala ook in bestaande orkesten van muziekvereniging en zangkoren kunnen deelnemen. ‘’Wellicht is het een idee om daar een buddie zonder beperking aan te koppelen, zodat ook de nu nog ongeziene talenten een plek krijgen in de maatschappij. Zo is er ook een jongen die heel graag wil zingen in een koor, waarvan ik eigenlijk al weet dat hij daar geschikt voor is. Daar willen wij meer mee gaan doen.’’

HandicapNL steunt meerdere projecten

Het Barnevelds Gala is een van de inclusieve projecten die op een bijdrage kan rekenen van HandicapNL. Want voor twee miljoen mensen in Nederland is bijvoorbeeld samen muziek maken vaak niet weggelegd. Zij worden buitengesloten van sociale activiteiten omdat zij een handicap hebben. Het Barnevelds Gala toont aan dat dit anders kan.

HandicapNL wil een wereld waarin mensen met een handicap gewoon mee kunnen doen in de samenleving. Met jouw steun kunnen we dat mogelijk maken en kunnen we nog veel meer mooie initiatieven en activiteiten helpen.

Ja, ik steun HandicapNL met een donatie

“De urgentie van werk voor mensen met een beperking is onvoldoende zichtbaar”
“De urgentie van werk voor mensen met een beperking is onvoldoende zichtbaar”
Bij Fietsenfabrikant Van Raam is inclusief werken gewoon logisch
Bij Fietsenfabrikant Van Raam is inclusief werken gewoon logisch