26 april 2021

Eindelijk weer borrelen: 15x rolstoelvriendelijke horeca

Eindelijk, we mogen weer genieten met een drankje op het terras. Een heerlijk vooruitzicht, met de zomer in aantocht. Welke terrassen zijn leuk én rolstoelvriendelijk? We vroegen wat rond onder rolstoelgebruikers en kwamen tot onderstaande terras-tips!

rolstoelvriendelijk terras

Waar hebben we op gelet?

Het terras zelf staat natuurlijk op één. Prettig wanneer deze een verharde ondergrond heeft bijvoorbeeld. En tafeltjes waar een rolstoel onder past. Maar we letten ook op de aanwezigheid van een goed bereikbaar rolstoeltoilet, eigen parkeerplaatsen en een toegankelijke entree. Tot slot hebben we alle restaurants gevraagd naar hun coronamaatregelen. Moet je er vooraf reserveren? En best belangrijk: zijn ze überhaupt geopend? Met onderstaande tips zit je deze zomer goed!

Restaurant Sukade in Meppel (Drenthe)

Het terras van het prachtige histroische pakhuis van Sukade is geheel gelijkvloers en rolstoelvriendelijk, gebruik maken van het toilet is ook goed dankzij de lift. Ook kun je heerlijk toeven op het terras van naastgelegen pannenkoekenschip De Liberté, hier is voor rollers het toilet helaas wat moeilijker te bereiken. Maar, zowel de entree als het restaurant zijn drempelloos. Je auto kun je kwijt op hun eigen parkeerterrein. Vergeet niet om even te reserveren.

Villa Tapas in Assen (Drenthe)

Ruim terras, koud wijntje, heerlijke tapas… Zie je het voor je? In Assen vindt je een hippe hotspot waar je dit allemaal bij de hand hebt. Ze hebben geen eigen parkeerplekken, maar met een parkeergarage op 50 meter afstand ben je er zo. Om het restaurant binnen te komen moet je een paar (lage) drempeltjes over, maar het terras bereik je drempelloos. Bijkomend voordeel: vanaf het terras ben je direct aan de goede kant voor het invalidentoilet. Zoals veel tapas-restaurants hanteren ze een all-you-can-eat systeem. Maar als het rustig is, kun je op het terras ook voor een drankje terecht. Helaas moeten we wel nog eventjes wachten totdat ze openen. De horecagelegenheid wacht de persconferentie van 3 mei af, houd hun social media in de gaten om op de hoogte te blijven!

Brasserie Diggels in Westerbork (Drenthe)

In de prachtige dorpskern van Westerbork vind je Brasserie Diggels. Ook hier kun je weer een hapje of drankje doen op het terras. Je kunt van te voren een tafel reserveren door even te bellen of het formulier in te vullen op de website, maar je kunt ook je tafel ter plekken reserveren.

De Watermolen van Opwetten in Nuenen (Noord-Brabant)

Aan de oevers van de Kleine Dommel, op het randje van Nuenen en Eindhoven, vind je De Watermolen van Opwetten. Een authentieke boerderij midden in de natuur. Als je even helemaal tot rust wil komen, dan is dit dé plek! De Watermolen is heel toegankelijk voor rolstoelers. Zo kun je de trap naar de entree dankzij een hellingbaan omzeilen, is er een invalidentoilet en zelfs een lift naar de bovenste verdieping. Wil je langskomen? Vergeet dan niet te reserveren via de site.

Het Boerenhuis in Deurne (Noord-Brabant)

Nog zo’n heerlijk plekje in de natuur is Het Boerenhuis in Deurne. Hier kun je tussen het boerenland en de bossen genieten van natuurlijke, boeren producten. Maar natuurlijk ook gewoon van een kopje thee in de zon! Tip: Sla dan vooral de heerlijke gebakjes niet over… Het terras is lekker ruim, perfect om weer eens even te genieten van de horeca!

Beum in Dorst (Noord Brabant)

Beum is een leer/werk-traject voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarbij verwacht je een supertoegankelijk restaurant, en dat is het dan ook. Zowel binnen als buiten is rekening gehouden met de rollende bezoeker. Je kunt er van dinsdag t/m zondag terecht van 12:00 uur tot 17:45. Op het gezellige terras kun je met een reservering plaatsnemen. Reserveren kan telefonisch of aan de poort. (Getipt door Carla Keustermans)

De Rheezerbelten in Hardenberg (Overijssel)

Het pannenkoekenhuis én de Rheezer Bistro zijn weer dagelijks geopend, ieder met een eigen kaart. Dus ben je een pannenkoeken fan, of misschien niet? Hier is voor ieder wat wils. Het is verplicht om telefonisch te reserveren, daarnaast wordt er gewerkt met shifts en parkeren doe je gemakkelijk voor de deur. Geen tijd om langs te gaan? Ze hebben ook een drive-in!

Hygge in Utrecht (Utrecht)

Gastvrijheid begrijpen ze helemaal bij Hygge. Buiten kantoortijden parkeer je je auto op hun eigen parkeerplaats, en vervolgens rol je zo het terras op. De ramp naar het terras kan wat stijl zijn, maar naar eigen zeggen helpt het personeel je graag een handje omhoog. Bij Hygge kun je terecht voor zowel een drankje als een volledig menu. Buiten zijn de tafels gemakkelijk onderrijdbaar en er is een invalidentoilet aanwezig. Reserveren is gewenst, maar voorbij lopen en kijken of er nog een plekje is mag ook altijd.

Griftpark 1 in Utrecht (Utrecht)

Nog zo’n pareltje in Utrecht: Griftpark 1. Een heerlijk terras aan het water, wijntje erbij, de zon op je gezicht… Hier is het goed toeven. Vanaf 12:00 is het terras geopend, een fijn rolstoelvriendelijk plekje middenin het Griftpark. Van maandag tot en met zondag kun je een tijdsslot reserveren op de website. 

De Hof in Renswoude (Utrecht)

In Renswoude, boven Veenendaal, vind je restaurant De Hof. Met maar liefst twee terrassen is er ruimte genoeg. Ze beschikken bovendien over een eigen parkeerterrein met mindervalideplekken voor de deur. Het hele restaurant is verbouwd én rolstoelvriendelijk. Wil je tussen 12:00 en 18:00 uur langskomen? Zorg dan dat je hebt gereserveerd.

Het Gegeven Paard in Utrecht (Utrecht)

Het terras van Het Gegeven Paard is weer geopend! Met een toegankelijke setting is dit een ideale afsluiter van een dagje Utrecht, want ze zitten pal naast het centraal station (en toch in een gezellig hoekje). Ook hier kun je tussen 12:00 en 18:00 uur terecht, zorg wel dat je een reservering hebt.

Rendez Vous in Mijdrecht (Utrecht)

Laila wees ons op restaurant Rendez Vous en ook op Ongehinderd.nl bleef deze plek niet onopgemerkt. Met een ruim terras, invalidenparkeerplaats en -toilet en een drempelvrije entree klinkt dit inderdaad als een geschikt plekje middenin het gezellige Mijdrecht. Met de huidige coronaregels kun je hier van 12:00 uur tot 18:00 uur terecht. Vergeet niet te reserveren, dit kan via de website of telefonisch. Mocht je in de buurt zijn, geef het restaurant dan zeker eens een test – en laat ons weten hoe het was! (Getipt door Laila Jonkers)

Metro City Kitchen in Utrecht (Utrecht)

Metro City Kitchen opent haar deuren weer voor het terras aan het Jaarbeursplein in Utrecht. Een leuk, rolstoelvriendelijk plekje vlak bij het station. Ze hebben geen eigen parkeerterrein, maar parkeergarage Jaarbeurplein 31 ligt er om de hoek. Tijdens corona werkt Metro City Kitchen met tijdsvakken van 2 uur. Wil je langskomen, dan kan dit op reservering. Om 17:30 uur wordt de laatste ronde gedaan. Mocht het weer tegen zitten kan het zo zijn dat het terras helaas niet open gaat, het restaurant neemt dan zelf contact op met iedereen die heeft gereserveerd. (Getipt door Nettie Loose)

De Dyck in Woubrugge (Zuid-Holland)

Het terras van de Dyck gaat helaas niet open, gelukkig hebben ze wel een super tof alternatief! Op 21 t/m 24 mei kun je genieten van de culinaire terrasdagen. Tijdens deze middagen kun je genieten van het zes gangen lunchmenu “des Dycks”. Voor €60,00 per persoon kun je op een van deze dagen genieten van het lunchmenu inclusief koffie, thee en friandises. Dankzij hun invalidenparkeerplaatsen parkeer je je auto voor de deur en zowel binnen als buiten beschikt De Dyck over gemakkelijk onderrijdbare tafels. Wel horen ze het graag vooraf wanneer je met rolstoel komt, zodat ze deze tafels voor je apart kunnen houden. Reserveren is verplicht, maar nog niet mogelijk. Dus houd de website in de gaten!

Grevelingen in Bruinisse (Zeeland)

Waar zit je in de zomer lekkerder dan aan het strand? Bij Grevelingen kijk je uit over de Oosterschelde, terwijl je van je wijntje nipt. Wanneer de zeelucht je hongerig  maakt, kun je hier genieten van een heerlijke lunch. Reserveren voor de lunch kan via de telefoon óf via info@restaurantgrevelingen.nl. Voor een kop koffie of een borrel kun je ook op goed geluk langskomen. (Getipt door Yolanda Korporaal-Molenaar)

Gratis brochure ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’

Meer tips over toegankelijk Nederland? Download dan hieronder onze brochure. Met genoeg inspiratie om er deze vakantie op uit te trekken. Veel plezier!

Download gratis 'Toegankelijke uitjes in eigen land'!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.