“De urgentie van werk voor mensen met een beperking is onvoldoende zichtbaar”

Hij is dol op zijn werk en dat gunt hij iedereen. René van Hooren is manager Impact & Bestedingen bij HandicapNL. Dagelijks duikt hij nieuwsgierig in feiten en cijfers. Zonder kennis van zaken beleid maken? Daar kan René niet tegen. Dus zorgt hij voor goed onderbouwde ideeën, om impact te maken. René: “Veel mensen met een beperking kunnen alleen maar dromen van een passende werkplek. Dus werken wij aan een wereld waarin iedereen mee kan doen, ook op de arbeidsmarkt.”

“Wij willen dat het normaal wordt dat je een collega hebt met een handicap. Heel weinig bedrijven hebben mensen met een beperking in dienst. Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn in de minderheid. Dat vinden wij niet normaal. En zonde, want we gooien zoveel talent en kansen weg.”

“Mensen met een beperking zien anderen met een baan, met eigen geld en sociale contacten. Dat willen zij net zo goed. Maar zij hebben vaak anderen nodig die hen horen. De omgeving van mensen met een licht verstandelijke beperking richt zich vaak op goede zorg en dagbesteding, en niet op ontwikkeling. Terwijl mensen met een licht verstandelijke beperking heel goed weten wat ze willen. Ze kunnen dat vaak goed verwoorden, maar de omgeving moet het wel willen horen.”

Rene van Hooren
René van Hooren, manager Impact & Bestedingen bij HandicapNL.

 

Wat gaat er mis op de arbeidsmarkt?

“Mensen met en zonder een beperking leven in gescheiden werelden. Werkgevers die zelf geen beperking hebben, ontmoeten nauwelijks mensen met een beperking. Sollicitanten krijgen niks te horen of worden niet uitgenodigd. Er spelen vooroordelen mee: dat mensen met een beperking ‘vaak ziek’ en daardoor belastend zijn voor collega’s. En ‘de inclusieve organisatie’ wordt vaak gezien als een project van de HR-afdeling. Dat betekent dat andere managers en medewerkers het ook zo zien; als een project van iemand anders. Terwijl iedereen een rol en een verantwoordelijkheid heeft. Inclusiviteit wordt gezien als lastig, moeilijk en een kostenpost. Dat hoeft niet zo te zijn.”

Wat kunnen werkgevers en toekomstige collega’s anders doen?

“Zorg er eerst voor dat je mensen met een beperking ontmoet. Het begint bij ontmoeting! Word je bewust van je vooroordelen, vraag wat iemand nodig heeft om te functioneren en kijk naar talenten in plaats van beperkingen. En durf als werkgever te zeggen dat je het lastig vindt. Dat je het ook niet goed weet. Als je zo met elkaar wilt praten creëer je mogelijkheden. Er zijn allerlei voorzieningen, regelingen, subsidies en kortingen voor werkgevers om iemand met een beperking in dienst te nemen. Maar, hoe kun je er nou met elkaar voor zorgen dat iemand met een beperking zich gezien en gewaardeerd voelt? Dat iemand lekker kan werken? Veel mensen vinden dát moeilijk. Als management moet je hier leiderschap in tonen. Maar ook collega’s hebben een verantwoordelijkheid.”

Hulpkracht helpt bij het spelen van Rummikub
Bij Prins Heerlijk werken leerlingen met een licht verstandelijke beperking als hulpkracht in de ouderzorg.

Wat kunnen mensen met een beperking zelf doen?

“Besef dat je verrijkend bent voor een organisatie. Zonder werk word je wereld een stuk kleiner. Met werk heb je meer sociale contacten én kun je ergens aan bijdragen. Je doet iets zinvols. Veel mensen met een beperking zijn mede daarom extra gemotiveerd. Het is iets om trots op te zijn. En voor een werkgever is het heel waardevol om gemotiveerde mensen in dienst te hebben. Zeker als ze andere kwaliteiten meebrengen. Standaard mensen hebben we al genoeg, kijk maar naar mij.”

Dat laatste zegt hij met een knipoog, maar hij meent het wel. “Ik ben ook gewoon een burgerman, Jan modaal. Het gaat mij juist om mensen die minder makkelijk mee kunnen komen. Dat heeft te maken met waar ik zelf vandaan kom. Het was niet vanzelfsprekend dat ik kon studeren. Mijn ouders waren zelf ongewild ongeschoold en groeiden op in armoede. Ze hebben er heel bewust voor gezorgd dat ik wél kon studeren. Daardoor wist ik al jong dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. En dat is nog steeds zo. Er zijn nog steeds mensen die niet kunnen wonen, werken en gaan en staan waar ze willen.”

Wat doet HandicapNL?

HandicapNL zet zich in voor structurele veranderingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Zodat uiteindelijk iedereen mee kan doen, ook met een beperking.
René: “Het is een systeemfout dat werk niet altijd loont. Dan is thuiszitten aantrekkelijker. Aan het werk gaan is heel spannend als je niet zeker weet of je terug kan vallen op je uitkering. Opnieuw gekeurd worden is een stressvol vooruitzicht. Het systeem voelt zo meer als een fuik waar je in zwemt, dan als een trampoline waarop je de sprong kan maken.”

“De urgentie van werk voor mensen met een beperking is onvoldoende zichtbaar en daar werken wij aan. We investeren in banen en opleidingen en we bieden kansen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking investeren we in speciaal beroepsonderwijs. En als mensen met een fysieke beperking uit een revalidatietraject komen, kunnen ze mede door onze steun sociaal revalideren. Dat betekent dat ze hun leven weer kunnen opbouwen, ook met werk.”

Steun HandicapNL voor een inclusieve arbeidsmarkt

Bij HandicapNL geloven wij dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar talent verder te ontwikkelen. Een beperking hoort daarin geen belemmering te zijn. Daarom steunen wij verschillende beroepsgerichte opleidingen in Nederland, zoals Parc Spelderholt en Prins Heerlijk .

Met jouw hulp kunnen wij nog meer jongeren met een beperking aan het werk krijgen. Samen maken wij het verschil!

Word donateur

Proefproject moet Piet leren leven met zijn dwarslaesie: ‘Sneller uit het zwarte gat’
Proefproject moet Piet leren leven met zijn dwarslaesie: ‘Sneller uit het zwarte gat’
Geniet van een prachtig klassiek concert in de buurt
Geniet van een prachtig klassiek concert in de buurt