De Koffer van Rick

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink presenteerde op maandag 5 oktober ‘De Koffer van Rick’. In deze database, die hij beschikbaar stelt voor programmamakers, staan Nederlanders met een expertise of talent – én een beperking.

Rick Brink

De minister wil hiermee programmamakers helpen met het vinden van de juiste tafelgasten. Volgens Brink moeten programma’s een afspiegeling zijn van onze samenleving. Maar de groep van 1,8 miljoen mensen met een beperking is nog nauwelijks te zien in de media. Of alleen als het gaat over hun beperking, niet over hun expertise of talent.

Ik wil programmamakers helpen met het vinden van de juiste gasten om zo ons land inclusiever te maken

Ik ga op tv en ik neem mee…

Op dit moment zitten er zo’n 70 personen in de koffer. Elk persoon met een eigen talent of expertise en een beperking. Deze groep  is heel divers, van hartspecialist tot kunstenaar en van advocaat tot regisseur. Allemaal met hun eigen kennis, van jong tot oud, en uit heel Nederland.

Onderzoek

De Erasmus Universiteit heeft in 2019 onderzoek gedaan naar de representatie van mensen met een beperking in de media. Hieruit bleek dat deze representatie minimaal is. Na een analyse van 1010 afleveringen van verschillende talkshows uit 2008, 2013 en 2018 bleek dat er slechts 66 gasten een beperking hadden, en nog meer tekenend: dat zij te gast waren vanwege hun beperking, niet om hun expertise. Dit onderzoek geeft aan dat een koffer zoals die van Rick écht nodig is.

Kamervragen

Minister Slob van Onderwijs, Cultuur en Media werd eerder dit jaar gevraagd hoe het zit met de representatie van mensen met een handicap in de media. De minister liet weten dat hij het een goed initiatief vindt en hoopt dat ‘De Koffer van Rick’ een eerste stap is naar een meer divers beeld van mensen met een handicap in de media.

Ook mee doen?

Rick Brink is voor zijn koffer nog steeds op zoek naar mensen met een beperking. Niet omdat zij een beperking hebben, maar omdat ze specialist zijn op een bepaald gebied, een interessante mening hebben, een bijzondere visie of een speciaal talent. Mensen die laten zien dat die beperking voor hen geen obstakel is. Pas jij helemaal binnen deze criteria, geef je dan nu op!

Een waardevol dagelijks leven

Wij willen een wereld waarin mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven leiden, zoals iedereen dat van het leven mag verwachten. Jij toch ook? Teken hieronder ons manifest voor een normaal, waardevol dagelijks leven voor iedereen. Want vele stemmen maken samen een sterk geluid.

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”