HandicapNL en F1 Heineken Dutch Grand Prix bieden zorgcamping aan (persbericht)

Odijk/Zandvoort – HandicapNL en de organisatie van de F1 Heineken Dutch Grand Prix slaan na twee succesvolle jaren wederom de handen ineen om het evenement toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Zij hebben ‘Extra Care tickets’ beschikbaar gesteld die toegang geven tot extra services en faciliteiten. Ook kunnen de tickethouders overnachten op de ‘zorgcamping’, die dit jaar bestaat uit een centrale tent met speciaal ingerichte zorgcabines.

F1 Heineken Dutch Grand Prix

De organisatie nam de afgelopen jaren verschillende stappen om het circuit toegankelijker te maken. Zoals de aanwezigheid van zorgverleners, rolstoelvervoer, aangepaste douche- en toiletfaciliteiten en een zorg- en rustplek bij de aangepaste tribune, het ‘Extra Care Court’. Hier kunnen dit jaar tweehonderd tickethouders gebruik van maken.

Na een pilot met aangepaste overnachtingen is dit jaar ook gekozen voor een speciaal ingerichte zorgcamping. Dit moet een all-inclusive Formule 1 ervaring voor mensen met uiteenlopende beperkingen waarborgen. Dimitri Bonthuis, manager Sustainability bij de Dutch Grand Prix, vertelt: “Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om naar dit evenement te kunnen gaan. Dat HandicapNL de camping hierbij betrekt, draagt bij aan de 24/7 beleving van dit geweldige weekend.”

Ik vind het zo vet dat een grote organisatie als HandicapNL, deze doelgroep steunt. Want zij kunnen het verschil maken. Support vanuit de valide samenleving is essentieel om dit soort evenementen toegankelijk te maken.
– Eva Eikhout

Kamperen met extra faciliteiten en aanwezige zorg

HandicapNL heeft tijdens de Dutch Grand Prix een deel van Camping Bloemendaal tot haar beschikking, dat fungeert als de zorgcamping. Op deze camping, op steenworp afstand van het circuit, kunnen 24 Extra Care tickethouders verblijven met een begeleider. In de centrale tent zijn 24 slaapcabines ingericht met (hoog/laag)bedden en is 24 uur per dag medische zorg aanwezig.

Daarnaast heeft het terrein een harde ondergrond zodat deze rolstoeltoegankelijk is, zijn er aangepaste sanitaire voorzieningen en een privé verzorgingsruimte. Extra faciliteiten zijn beschikbaar op aanvraag. Gasten kunnen op de gereserveerde plekken op de camping parkeren en een pendelservice brengt ze van en naar het circuit. Toch blijft het echt kamperen, benadrukt HandicapNL. “Onze zorgcamping grenst aan de campingplekken van andere gasten, waardoor onze gasten de gezellige sfeer kunnen proeven en interactie kunnen aangaan met andere campinggasten. Dit draagt in onze ogen alleen maar bij aan de inclusiviteit van dit indrukwekkende evenement,” legt Daniëlle Schutgens uit, directeur van HandicapNL.

TV-presentatrice en programmamaker Eva Eikhout komt zondag naar Zandvoort. Ze geeft aan dat ze enorm gaat genieten van dit evenement. “Ik vind het zo vet dat een grote organisatie als HandicapNL, deze doelgroep steunt. Want zij kunnen het verschil maken. Support vanuit de valide samenleving is essentieel om dit soort evenementen toegankelijk te maken.”

Iedereen is welkom en geborgen tijdens de F1 Heineken Dutch Grand Prix

Het doel van HandicapNL is om de doelgroep met een beperking te laten zien dat zij ook welkom zijn op festivals en hier de juiste hulp en zorg kunnen ontvangen wanneer zij dat nodig hebben. “Wij zijn trots op de samenwerking met de verschillende koplopers uit de sector, waaronder de Dutch Grand Prix”, zegt Danielle Schutgens. “We hopen dat mensen met een beperking – of zij nu blind, doof, rolstoelgebonden of hoogsensitief zijn – het vertrouwen hebben om naar dit evenement te komen en daar mee te maken hoe het is om mee te kunnen doen met vrienden en fans.”

Over ‘Toegankelijke Festivals’

In Nederland zijn we eraan gewend dat mensen met en zonder een handicap in twee aparte werelden leven. In de wereld van mensen met een handicap lijkt het normaal om niet naar een (meerdaags) festival te gaan. We zijn eraan gewend, maar willen we zó samenleven?

HandicapNL werkt aan één wereld waarin we samen onze favoriete artiesten zien optreden, samen dansen en plezier maken. We komen elke dag een stapje dichter bij elkaar en dichter bij onze droom: de samenwereld.

Gelukkig zijn er veel koplopers in de branche die zich bij ons hebben aangesloten. De Toegankelijke Festivals van 2023 zijn Concert at Sea, Amsterdam Open Air, Amsterdam Roots Festival, Awakenings, Milkshake, Amersfoort Jazz, Straf_Werk en de F1 Heineken Dutch Grand Prix.

Meer informatie Toegankelijke Festivals