Cerebrale parese is eigenlijk een verzamelnaam. Het is een aandoening waarbij je moeilijker kunt bewegen, omdat je je spieren niet goed kunt aansturen. Dit komt door een beschadiging in je hersenen. Die beschadiging is meestal al voor of tijdens je geboorte ontstaan. Soms is het tijdens je eerste levensjaar ontstaan. Een cerebrale parese wordt ook wel aangeduid met de afkorting CP. Ook wordt de Engelse term cerebral palsy vaak gebruikt. In Nederland worden elk jaar ongeveer 400 kinderen met cerebrale parese geboren.
Vormen cerebrale parese
Ieder persoon met cerebrale parese is anders. De één zit in een rolstoel en heeft veel hulp nodig, terwijl de ander nauwelijks last heeft van de aandoening. Er zijn drie vormen van cerebrale parese. Het onderscheid wordt gemaakt aan de hand van het probleem dat je hebt met bewegen.
Spastisch
De spastische cerebrale parese komt het meest voor: zo’n 70% tot 80% heeft deze vorm. Bij spasticiteit kost het je veel moeite om je spieren gericht en apart aan te spannen. Je spieren voelen stijf en strak. Daardoor gaat bewegen moeilijk.
Dyskinetisch
Ongeveer 6% van de mensen met cerebrale parese heeft deze vorm. Bij deze bewegingsstoornis maak bewegingen die je eigenlijk niet wil maken. Dit komt omdat je spieren opeens samentrekken. Hierdoor is het lastig om voorwerpen te pakken. Ook is het moeilijk om te spreken, te slikken en te eten. Je spierspanning bij deze vorm is laag, waardoor je vaak niet goed kunt zitten en lopen.
Atactisch
De atactische cerebrale parese komt bij zo’n 6% van de mensen voor. Bij deze vorm maak je schokkerige bewegingen. Ook heb je vaak moeite om je evenwicht te bewaren.
Wat zijn de symptomen van cerebrale parese?
Niet iedereen met celebrale parese heeft dezelfde problemen met bewegen. Soms heb je maar aan één kant van je lichaam last, soms aan beide kanten. Veel mensen hebben alleen een bewegingsstoornis in de benen, anderen hebben problemen met alle spieren van het lichaam. Naast de bewegingsproblemen zijn er soms ook nog andere symptomen:
- Moeite hebben met eten, praten, zien en horen
- Moeilijk kunnen leren
- Een verstandelijke beperking
- Gedragsproblemen
- Epilepsie
Leven met cerebrale parese
De schade aan je hersenen zal altijd blijven. Daarom kun je niet genezen. Cerebrale parese kan grote impact hebben op jouw leven en dat van de mensen om je heen. Het kan heel frustrerend zijn als je geconfronteerd worden met dingen die je niet kunt. Toch kun je een fijn leven hebben. Vaak kun je veel meer dan andere mensen denken!
Revalidatie
Revalidatie helpt je om je zo goed mogelijk zelf te redden. Je leert omgaan met je beperkingen. Oefentherapie kan je helpen je spieren soepeler te maken en logopedie zorgt ervoor dat je beter kunt praten. Soms schrijft de arts medicijnen voor om je spieren te verslappen. Ook hulpmiddelen zoals een looprek en een douchestoel helpen je zo zelfstandig mogelijk te leven met je beperkingen.
Sociale contacten
Veel mensen met cerebrale parese zijn onzeker en hebben een laag zelfbeeld. Vrienden maken is lastiger dan voor leeftijdsgenoten. Het kan helpen om contact te zoeken met lotgenoten. Zij begrijpen jou immers als geen ander.
Omgaan met cerebrale parese
Voor ouders is het erg ingrijpend als blijkt dat hun kindje cerebrale parese heeft. Je vraagt je af hoe je kind in de toekomst zal functioneren: zal hij of zij kunnen lopen, naar een gewone school kunnen, vriendjes maken? Er bestaan speciale cursussen voor ouders van kinderen met cerebrale parese. Ook kan het prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met andere ouders.
Wil jij het werk van HandicapNL steunen?