In Nederland wonen maar liefst twee miljoen mensen met een beperking. Bijna een kwart van hen geeft aan dat zij worden belemmerd in hun deelname aan de maatschappij. Dit gebeurt vaak omdat men niet goed weet hoe om te gaan met fysieke of verstandelijke beperkingen. Hierdoor leven we onbewust in twee aparte werelden, maar dit hoeft echter niet zo te zijn. Iedereen verdient de kans om volwaardig mee te doen.
Er is niet één oplossing die werkt voor alle mensen met een beperking. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier een steuntje in de rug gebruiken. Dankzij de bijdragen van donateurs werkt HandicapNL aan verschillende programma’s die mensen met een beperking daadwerkelijk vooruithelpen.
“Dankzij onze programma’s kan iedereen straks gewoon meedoen. Dan zit het anders zijn niet in je beperking, maar alleen nog in je persoonlijkheid. Dat geldt voor ons allemaal.
Anders zijn is niet erg, niet mee kunnen doen wel!”
Jan Willem Koopman, manager HandicapNL Programma’s
Erik Scherder Huizen
Elk jaar krijgen ongeveer 20.000 jongeren te maken met hersenletsel, waarvan zo’n 500 jongeren zelfs met ernstig hersenletsel. Door een ongeval, zinloos geweld of bijvoorbeeld een infarct op jonge leeftijd zien zij hun toekomstdromen in duigen vallen. Het leven van henzelf en dat van hun familieleden verandert vaak van de ene op de andere dag voorgoed. Misschien kunnen ze hun studie niet afmaken, hun werk niet hervatten, en vaak verliezen ze vrienden omdat het leven van die vrienden doorgaat.
Na de revalidatie blijven vaak legio groeimogelijkheden onbenut. Daarom hebben prof. Erik Scherder en Adriaan Theeuwes samen een jaarprogramma opgezet voor jongeren van 16 tot 35 jaar met ernstig hersenletsel.
Sitdown Café
HandicapNL lanceerde in 2024 het Sitdown Café. Dé plek waar mensen met en zonder beperking op gelijkwaardige hoogte met elkaar feesten, dansen, lachen, drinken, spelen en zingen.
Toegankelijke Festivals
Hoe vaak zie jij iemand met een beperking op het festivalterrein? Dit is eerder een uitzondering dan regel, toch? Duizenden mensen kunnen op dit moment niet naar een festival. Daar brengt HandicapNL verandering in met het programma ‘Toegankelijke Festivals’.
Sneller Onbeperkt Meedoen
Na een revalidatie kan het gemiddeld 5-7 jaar duren voordat iemand de draad weer kan pakken. ‘Sneller Onbeperkt Meedoen’ biedt de mogelijkheid om al binnen 2-3 jaar weer actief deel te nemen aan werk, sport en sociale activiteiten.
Het programma wordt ondersteund door het Ministerie van VWS, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Rehab Academy, Instituut voor Publieke Waarde, Revalideren is Leren en HandicapNL.