HandicapNL organiseert en ondersteunt projecten voor mensen met een beperking om zoveel als mogelijk uit het leven te halen. Zo maken we bijvoorbeeld festivals toegankelijk, ondersteunen we woonvormen waardoor mensen met een verstandelijke beperking eindelijk een zelfstandige woonplek vinden, en helpen we jongeren met niet-aangeboren-hersenletsel te werken aan een waardevolle toekomst.
Onze projecten bieden noodzakelijke ondersteuning, die door geen enkele andere instantie wordt opgepakt en die niet geregeld wordt door de overheid of een zorgverzekeraar.
Impact
Om te weten in hoeverre onze projecten effect hebben, brengen we niet alleen de directe resultaten in beeld (bijvoorbeeld het aantal deelnemers of trainingen), maar ook in hoeverre het project bijdraagt aan onze visie en de impact op de lange termijn; langdurige veranderingen waar we voortdurend aan bouwen.
Wij maken het verschil
- Door ervoor te zorgen dat jongeren met een verstandelijke beperking werk vinden.Wij zorgen ervoor dat jongeren met een verstandelijke beperking een beroepsopleiding kunnen volgen, een erkend diploma halen en werk vinden. Dat helpt om een gelukkig mens te worden en om het gevoel te hebben erbij te horen. En het helpt ouders om hun kind los te laten. Het alternatief is een leven in de dagbesteding of thuis op de bank door te brengen. In Nederland is geen regulier beroepsonderwijs voor deze groep. Dat is onrecht. HandicapNL werkt er hard aan om dit ongedaan te maken door ouders te helpen bij het opzetten van projecten, én te pleiten voor normale onderwijsfinanciering voor ‘speciaal beroepsonderwijs’.
- Door ervoor te zorgen dat mensen na hun medische revalidatie niet in een zwart gat vallen.Wij zorgen ervoor dat mensen na hun medische revalidatie (of dat nu drie maanden of drie jaar is) niet in een zwart gat vallen, waar eenzaamheid en depressie op de loer liggen. Want weer thuis begint de revalidatie pas echt. Kun je nog vader zijn voor je kinderen, ben je patiënt of partner, hoe vul je je leven in nu je niet terug kunt naar je baan, hoe blijf je moedig doorzetten als je wordt overweldigd door de bureaucratie? HandicapNL helpt mensen te leren om zichzelf opnieuw uit te vinden, én vraagt hiervoor aandacht bij de revalidatiesector en ook gemeenten.
- Door mogelijk te maken dat mensen ook eens kunnen genieten van een uitstapje .Wij maken mogelijk dat mensen van uitstapjes kunnen genieten. Naar de dierentuin kunnen gaan of een festival. Een museum kunnen bezoeken en een leuke tijd kunnen beleven met elkaar, met familie of de buurt. De zorgvergoeding voor mensen met (meervoudige verstandelijke) beperkingen is steeds verder afgeknepen, en er is geen geld meer voor dit soort dingen. Wij zorgen er voor dat jaarlijks duizenden mensen met een verstandelijke beperking zorgeloos kunnen genieten. Dat is geen luxe maar bittere noodzaak!
- Door ervoor te zorgen dat festivals toegankelijk worden voor mensen die wat extra voorzieningen nodig hebben.HandicapNL maakt festivals toegankelijker met voorzieningen zoals een fatsoenlijk toilet, een verhoogd podium, een rustruimte of een verzorgingsruimte. Dat laten we zien door zélf de handen uit de mouwen te steken en festivals toegankelijker te maken. We bepleiten dat aandacht voor toegankelijkheid het nieuwe normaal wordt in de festivalwereld. Toegankelijkheid is eigenlijk geen kostenpost op de begroting maar een recht!
- Door aandacht voor familie en vrienden bij de revalidatie van jongeren met zeer ernstig hersenletsel mogelijk te maken. Stel je eens voor…Je bent jong, het leven ligt voor je, je hebt vrienden, een vriend of vriendin, je volgt een opleiding, en dan opeens ligt je leven aan duigen vanwege een ongeluk, en zwaar hersensletsel is het gevolg. Een leven thuis op de bank of zelfs in een verzorgingstehuis ligt in het verschiet. Vrienden doen eerst nog hun best maar haken toch af. Relaties lopen stuk. Die droombaan lijkt verder weg dan ooit. HandicapNL legt zich hier niet bij neer. Want een goed leven is nog steeds mogelijk. Wij werken aan een leven 2.0 voor deze jongeren. Door te helpen bij het opzetten van Erik Scherder Huizen zodat alle jongeren een nieuwe kans krijgen.
- Door ouders te helpen bij het realiseren van een thuis voor hun kinderen die óók behoefte hebben aan een eigen plek om te wonen.HandicapNL heeft al honderden mensen met een (meervoudige) beperking geholpen aan een thuis waar ze onder begeleiding kunnen wonen. In een gewoon huis, in een gewone buurt, met ouders die op bezoek komen en niet meer 24/7 verzorgende zijn.
Is het normaal dat mensen met en zonder een beperking in twee aparte werelden leven?
HandicapNL verkleint de afstand. Doe je mee?