De meeste jongeren maken rond hun 18e de keus of ze gaan werken of studeren. Maar voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking valt er bar weinig te kiezen.
Na de middelbare school zijn er voor hen nauwelijks passende vervolgopleidingen. Op de arbeidsmarkt worden ze stelselmatig uitgesloten, terwijl de samenleving handen tekortkomt. De overheid financiert maar mondjesmaat de benodigde leerwerk-trajecten om zorg, opleiding en werk met elkaar te verbinden. En dat terwijl volgens het VN-verdrag iedereen recht heeft op passend werk en onderwijs.
Dit alles tot wanhoop van hun ouders die zelf maar initiatieven ontwikkelen om dit onrecht tegen te gaan. Daarnaast overheerst de misvatting dat deze jongeren uitgeleerd zijn, maar wetenschappelijk onderzoek toont het tegendeel aan.
Zo zitten jaarlijks veel jongeren uitzichtloos op de bank. Ze krijgen niet de kans om zich te ontwikkelen, een baan te vinden en een zo zelfstandig mogelijk bestaan op te bouwen.
“Ik zat thuis verveeld op de bank tv te kijken, hing buiten wat rond en voelde mij vooral eenzaam. Maar dat is toch niet normaal: ik ben nog zo jong en had niks om handen.”
Wat is een beroepsopleiding?
Met een beroepsopleiding kunnen mensen met een (licht) verstandelijke beperking verder worden geholpen. Dit onderwijsprogramma is speciaal ontwikkeld om hen ondersteunen bij het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis die hen voorbereiden op werk en zelfstandigheid in een beschermde of reguliere omgeving. Met intensieve begeleiding, kleine groepen en focus op stages leren zij in hun eigen tempo.
Aan het einde van het traject ontvangen zij een erkend MBO-diploma of (deel)certificaten. Hiermee hebben zij een échte kans op de inclusieve arbeidsmarkt.
HandicapNL maakt het mogelijk
HandicapNL speelt een cruciale rol in het mogelijk maken van leerwerktrajecten voor jongeren met een verstandelijke beperking. Door diverse leerwerktrajecten te financieren. Hiervoor ontvingen wij onlangs een internationale prijs: de Zero Project Award 2025.
Daarnaast werkt HandicapNL samen met allerlei organisaties om ervoor te zorgen dat deze leerwerktrajecten vanuit onderwijsgelden gefinancierd gaan worden. Iedereen heeft volgens het VN-verdrag Handicap namelijk recht op onderwijs en ontwikkeling.
Voorbeelden van beroepsopleidingen
Steun HandicapNL
HandicapNL zet zich in voor een inclusieve samenleving waar mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen.
Met jouw hulp kunnen wij nog meer jongeren aan het werk krijgen. Samen maken wij het verschil! Doe je mee?