• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only

De oorzaak van autisme

Wat is de oorzaak van autisme?

Wetenschappers doen al jaren onderzoek, maar weten nog niet precies hoe het komt dat de hersenen van mensen met autisme anders werken. Wel is inmiddels bekend dat het voor een groot deel erfelijk bepaald is. Waarschijnlijk zijn er wel honderden verschillende genen betrokken bij het ontstaan van autisme.

Genetisch bepaald

Als één van je ouders autisme heeft, heb je 15 tot 20% kans het ook te krijgen. Als de ene helft van een eeneiige tweeling autisme heeft, is de kans dat de andere helft het ook heeft heel hoog: wel 91%. Ook broertjes en zusjes hebben 20 tot 60 keer meer kans om een autistische stoornis te hebben.

Omgevingsfactoren

Toch is erfelijkheid niet de enige verklaring van autisme. Wetenschappers denken dat de oorzaak een combinatie is van genvarianten en omgevingsfactoren. Het kan dus zijn dat je wel een genetische aanleg hebt, maar dat je omgeving invloed heeft op of je ook echt autisme ontwikkelt.
Waarschijnlijk zijn er risicofactoren tijdens de zwangerschap en rond en na de geboorte. Zo speelt de leeftijd van je ouders bij de bevruchting een rol. Ook kan het gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte invloed hebben.