Wat is autisme?

Wat is autisme?

Wanneer je wordt geboren met een Autisme Spectrum Stoornis, verwerken je hersenen alles wat je ziet, hoort, voelt en ruikt op een andere manier. Dat komt omdat verschillende delen van je hersenen minder goed met elkaar samenwerken. Voor iemand met autisme bestaat de wereld hierdoor uit allemaal losse deeltjes.


Video: Een Beetje Bijzonder

Informatie zonder context

De informatie die je binnenkrijgt, wordt wanneer je autisme hebt niet in een context geplaatst. Hierdoor kost het je moeite om de wereld te begrijpen. Andersom snappen mensen jou vaak niet. Daarnaast heb je soms moeite met veranderingen en prikkels. Autisme komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen.

Crowdfunding: nieuwe docu Kees Momma over autisme!

De kenmerken van Autisme

Autisme is voor iedereen anders. Iets waar de één goed in is, kan voor de ander juist lastig zijn. Toch hebben veel mensen overeenkomstige symptomen:

symptomen bij autisme stoornis

Soorten autisme

In het oude handboek van psychische stoornissen werd er onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende soorten autisme:
• Klassiek autisme
• Syndroom van Asperger
• PDD-NOS
• Syndroom van Rett
• Desintegratieve stoornis

Tegenwoordig gebruiken we nog maar één verzamelnaam: de autisme spectrum stoornis (ASS). Een spectrum geeft aan dat de ernst van de stoornis in verschillende vormen en gradaties voorkomt.

pijl  Leestip: “Vriendschap, geen vanzelfsprekendheid” – Yoni (28) heeft autisme en voelt zich eenzaam.

Oorzaken van een Autisme Spectrum Stoornis

Wetenschappers doen al jaren onderzoek, maar weten nog niet precies hoe het komt dat de hersenen van mensen met autisme anders werken. Wel weten we dat autisme voor een groot deel erfelijk is. Hierbij spelen vermoedelijk tientallen tot honderden verschillende genen een rol. Ook zijn er enkele omgevingsfactoren van invloed.

Autisme oorzaken infographic

Tips voor omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tips kunnen je wel op weg helpen:

1) Wees duidelijk en expliciet
Mensen met autisme nemen vaak letterlijk wat je zegt. Zeg dus precies wat bedoelt en gebruik korte en directe zinnen.

2) Leg duidelijk uit wat er gaat gebeuren
Voor iemand met autisme is het fijn als er structuur en regelmaat is. Vertel het ruim van tevoren als er veranderingen of activiteiten aankomen.

3) Vermijd fysiek contact
Omdat mensen met autisme al heel veel prikkels binnenkrijgen, hebben zij vaak moeite met fysiek contact. Je kunt ze dus beter niet zomaar aanraken. Dwing iemand ook niet om oogcontact te maken.

4) Zorg voor rust tijdens een gesprek
Voor mensen met autisme is het lastig om zich te concentreren op een gesprek, omdat andere geluiden en prikkels net zo hard binnenkomen. Het helpt als je tijdens een gesprek zorgt voor een rustige omgeving.

5) Ben je ervan bewust hoeveel energie sociale interacties kosten
Hoewel het misschien niet zo lijkt, doen mensen met autisme vaak ontzettend hun best om sociale interacties te laten lukken. Ook zij willen er graag bij horen. Realiseer je dat dit heel eenzaam kan zijn.

6) Onderbreek de routines niet
Soms voert iemand met autisme herhalende handelingen of rituelen uit. Dit geeft iemand meer overzicht en rust. Probeer dus niet zomaar de rituelen te doorbreken. Dit kan leiden tot stress of boosheid.

Kees Momma

Documentaire: Kees Vliegt Uit

De documentaire ‘Het beste voor Kees’ van Kees Momma en Doclines heeft autisme in Nederland op de kaart gezet. Zo’n 170.000 Nederlanders hebben autisme en Kees Momma biedt hen herkenning, informatie en steun.

Omdat zoveel mogelijk mensen te bereiken en aandacht te vragen voor autisme, komt Kees nu met een vervolg: Kees vliegt uit! Maar om deze docu te kunnen maken is geld nodig. Doneer en laat Kees uitvliegen!

Naar de crowdfunding

De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
Een eigen plekje als je oud genoeg bent om op kamers te gaan
Een eigen plekje als je oud genoeg bent om op kamers te gaan