• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only
    Filter by Custom Post Type

Zo praat je met kinderen over een handicap

‘Wat heeft die meneer?’ ‘Is dat kindje ziek?’ Wil jij ook altijd zo snel mogelijk je kind de mond snoeren als het een opmerking maakt in de buurt van iemand met een handicap? Niet doen! Maar wat dan wel? Dat lees je hier.

Mensen met een handicap zijn niet per se ziek

Het is logisch dat je een aandoening wilt uitleggen. Maar probeer de woorden ‘ziek’ en ‘er is wat mis’ te vermijden. Een handicap kan door een ziekte veroorzaakt zijn, maar de handicap zelf is geen ziekte. Vooral bij kinderen is dat belangrijk, omdat ze misschien bang zijn dat ze het ook kunnen krijgen.

Anders zijn is helemaal niet erg

Ga de verschillen niet uit de weg, maar benoem ze gewoon. De rolstoel bijvoorbeeld. Nee, die meneer kan z’n benen niet gebruiken, maar hoe cool is het dat hij in een soort raceauto zit? Het gesprek gaat dan vanzelf verder over de skelter/fiets/step van de kleine vragensteller.

Benadruk de overeenkomsten

Benoem hardop wat jouw kind gemeen heeft met bijvoorbeeld het jongetje of meisje met een handicap dat ze zien. Hebben ze dezelfde kleur gympen? Denk je dat het jongetje of meisje ook gevoelens heeft? Vind jij het fijn als er heel erg naar jou gekeken wordt? Dit kind of deze meneer vast ook niet.

Woorden zijn belangrijk

Vertel je kinderen hoe jij wilt dat ze praten over de verschillen: mensen met een handicap of beperking, zelfs de namen van de specifieke handicaps, zoals downsyndroom, autisme, etc. Wees er bij oudere kinderen alert op dat ze ‘mongool’ of ‘achterlijk’ niet als scheldwoord gebruiken, zelfs als het over iets heel anders gaat dan over iemand met een beperking.

Ja, ik ontvang graag de 10 Do's & Dont's!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.

Wimpel de vragen van je kind niet af

Kinderen zijn nieuwsgierig en benoemen graag hardop wat ze zien. Dat is nou juist wat hen zo lekker onbevangen maakt. Voel je niet verplicht om je kinderen het zwijgen op te leggen bij het naderen van een kind met een handicap. En als je het antwoord niet weet? Vraag het gerust aan het kindje zelf of misschien de ouder of begeleider. Dat je je kinderen leert om geen dingen te roepen die kunnen kwetsen, spreekt voor zich; daar doet elke ouder z’n best voor. En soms stuur je het na schade en schande bij.

Zoek informatie op

Was je kind op straat of in een speeltuin onder de indruk (of geschrokken) van iemand met een handicap? Neem de tijd om het er thuis nog over te hebben. Op internet is genoeg informatie te vinden die leerzaam of zelfs leuk is om te bekijken. Bijvoorbeeld op de site van HandicapNL

En tot slot: geef zelf het goede voorbeeld

Zet je eventuele ongemak opzij. Groet degene met de handicap beleefd en vrolijk, spreek hem of haar rechtstreeks aan en gedraag je alsof de situatie compleet normaal is. Want dat is het ook.

Wat zeg je wel? Wat doe je niet? Download hieronder gratis de 10 Do’s & Don’ts!

Ja, ik ontvang graag de 10 Do's & Dont's !

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.

Lees andere populaire artikelen: