‘Wij zien die andere helft wél. En dit doen we eraan.’

HandicapNL heeft één simpele visie: iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij, ongeacht z’n beperking. En wij kijken speciaal naar die onzichtbare beperkingen zoals eenzaamheid, bejegening en overbelasting door mantelzorg. Dit doen we door maar liefst 500 initiatieven en projecten jaarlijks te ondersteunen.

Adempauze

De zorgdruk op naasten, gezinsleden of familie – een bijkomstige ‘beperking’ die de omgeving vaak niet ziet – is een belangrijk speerpunt van HandicapNL, vertelt Sanne (Hoofd bestedingen bij HandicapNL). ‘Dit doen we door initiatieven en projecten te ondersteunen die mantelzorgers ontzorgen door de zorg tijdelijk over te nemen. Zoals bijvoorbeeld onze partner Wielewaal, die speciale vakanties biedt voor kinderen met een handicap. Zo ontstaat er voor ouders of verzorgers een adempauze en de kinderen hebben een mooie tijd.’

Samen bowlen

Eenzaamheid is één van de grootste onzichtbare beperking onder mensen met een licht verstandelijke beperking.  [Buddies] van HandicapNL doet hier iets aan. [Buddies] brengt jongeren met en zonder beperking bij elkaar. Een Buddy gaat bijvoorbeeld mee bowlen, shoppen of komt gezellig op bezoek.

Hoe ga je om met iemand met een handicap? Download onze gratis tips. 

Eenmaal thuis ontdek je pas echt de gevolgen van je beperking

Na een periode van revalideren begint het leven met een fysieke beperking pas echt. Want hoe regel je het huishouden, doe je boodschappen in een rolstoel of hoe pak je het werk weer op? Met een geheel op maat gemaakt traject pakken revalidanten dit samen met trainers v aan. ‘We willen hen weerbaarder en zichtbaarder maken. Daarom ondersteunen wij bijvoorbeeld rolstoeltrainingen, mogelijkheden om samen te sporten en theaterprojecten om zo mensen sterker en zelfverzekerder te maken.’

Belangrijk verhaal

Naast het steunen van deze initiatieven voeren we ook campagne. Hetty, Arnoud en Luca vertellen een belangrijk verhaal! Allemaal hebben ze een duidelijk zichtbare handicap en toch geven ze alle drie aan dat die handicap niet het lastigste is om mee te leven. De onzichtbare beperking, die belemmert: aangesproken worden als een kind, afgeschreven worden op je uiterlijk of complete afhankelijkheid van verzorgers voor de rest van je leven.

Jij kunt ook iets doen

Wij kunnen met elkaar die onzichtbare beperkingen doorbreken. Hoe? Door je te verdiepen in de ander, ‘gewoon’ te doen, te vrágen of hulp gewenst is in plaats van hulp op te dringen. Voel je je hier onhandig bij? Jij bent niet de enige! Daarom hebben we een aantal tips geschreven. Hierin vertelt een aantal mensen met een handicap hoe zij graag bejegend worden. Hele gewone dingen waar je vandaag mee kunt beginnen.

Hoe help je iemand met een handicap? Wat doe je wel, wat zeg je niet. Download onze tips.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees andere populaire artikelen: