‘Wildvreemden trekken ongevraagd mijn rits dicht.’

Hetty mist één arm. Haar beperking weerhoudt haar er niet van om een compleet leven te leiden. Het zijn de goede bedoelingen van anderen die haar beperken.

Kwaadaardig gezwel

Op m’n 16e speelde ik fanatiek basketbal. Toen ik met een blessure bij mijn elleboog naar de dokter ging, bleek het een kwaadaardig gezwel. Een groot deel van mijn arm moest worden geamputeerd.

Ik sta er niet zoveel bij stil

Natuurlijk is het onhandig om maar één arm te hebben, maar ik ben inmiddels niet anders gewend. Ik heb een man, en een dochter van 17; zij is ermee opgegroeid. Het enige waar ik op moet letten, is dat ik mijn goede arm niet teveel belast. Geen zware boodschappen tillen. De was laag ophangen. Mijn rustmomenten op tijd pakken. Verder sta ik er niet zoveel bij stil. Mijn onzichtbare beperking zit ’m in het gedrag van anderen. Mensen dringen mij regelmatig hulp op waar ik niet op zit te wachten, zoals het dichtritsen van mijn jas. Zomaar zonder te vragen. Als dat gebeurt voel ik me heel klein gemaakt.

Wat doe je wel, wat doe je niet? Lees het in onze gratis Do’s & Don’ts.

Hier loop ik wél tegenaan

Mijn onzichtbare beperking zit ‘m in het gedrag van anderen. Mensen dringen mij regelmatig hulp op waar ik niet op zit te wachten. Voor ik het in de gaten heb, doen ze bij de kassa in de supermarkt mijn boodschappen in m’n tas. Of trekken ze de rits van mijn jas dicht. Zomaar, zonder te vragen. En in een restaurant gebeurt het me wel eens dat het vlees alvast voor me gesneden is.

Weet je hoe dat voelt?

Als dat gebeurt, voelt het alsof iemand mij de autonomie ontneemt. Je voelt je heel klein gemaakt. Net als ieder ander vind ik het soms fijn om hulp te krijgen. Dat iemand de deur openhoudt, vind ik hoffelijk. Het is ook helemaal goed als je me vraagt of ik hulp wil. Zolang ik ook gewoon ‘nee’ mag zeggen, zonder dat je beledigd bent, dan is het oké.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees andere populaire artikelen: