Ondersteuning voor ouders van kinderen met een ernstige handicap

Je wereld staat plotseling op zijn kop, als blijkt dat jouw pasgeboren kind een ernstig meervoudige beperking (EMB) heeft. Er moeten allerlei zaken worden geregeld. Wat gaat komen, hoe bereid je je daar op voor? Welke ondersteuning en mogelijkheden zijn er voor de ontwikkeling van jouw kind? Wat moet je regelen en vooral; waar begin je?

Vader met zoon met een meervoudige beperking
Vader met zoon met een meervoudige beperking

Ouders delen kennis en ervaring

De BOSK – belangenvereniging voor mensen met een meervoudig complexe handicap – weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je je als ouder gesteund weet in een fase van onzekerheid. Juist dan is de ervaringskennis van andere ouders van grote waarde. Deze ervaringskennis is in samenwerking met professionals ingezet om checklists en korte filmpjes te ontwikkelen onder de titel Meervoudig Ondersteund.

Meervoudig ondersteund voor ouders

Meervoudig ondersteund van de BOSK is uitgewerkt in negen thema’s. Binnen deze thema’s zijn er praktische checklists, met tips, handvatten en adviezen en filmpjes, waarbij steeds een ander gezin aan bod komt met een ernstig meervoudig beperkt kind. Ook kunnen ouders aan andere ouders worden gekoppeld, om elkaar steun en een luisterend oor te bieden.