De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap

Nog voordat in Hollywood de Oscars en Golden Globes werden uitgereikt, vielen verschillende mediamakers met een verstandelijke beperking al in de prijzen. Tijdens de Special Media Awards werden zij afgelopen november in de spotlights gezet. De makers werden daarbij flink aangemoedigd door Julia Leeflang en René van Horen van HandicapNL. 

Winnaars Special Media Awards
De winnaars van de Special Media Awards.


De Special Media Awards is sinds 2018 een jaarlijks feestje voor creatieve mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn tien verschillende categorieën zoals Instagram, Mediawijs, Podcast, TikTok, Vlogger en beste YouTube kanaal. De feestelijke awardshow vond plaats
bij Beeld en Geluid in Hilversum en werd gepresenteerd door Irene Moors en Kevin van den Berg. 

Hieronder vind je een leuke impressie van de avond 

Erkenning van talent

De Special Media Awards wordt georganiseerd door Stichting Amerpoort en wordt mede gesteund door HandicapNL. Impact onderzoeker Julia Leeflang en Manager Impact & Bestedingen René van Horen waren namens HandicapNL bij de uitreiking van de Awards aanwezig.  

Julia en Rene op de rode loper bij de Special Media Awards.
Julia en Rene op de rode loper bij de Special Media Awards.

“We waren enigszins underdressed toen wij bij de rode loper aankwamen”, vertelt Julia. “Vanaf het eerste moment zat de sfeer er goed in en het programma werd ontzettend leuk gepresenteerd door Irene Moors en Kevin van den Berg. Onder de genomineerden was de spanning om te snijden, maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen.” 

Het geluk bij de winnaars was er echter niet minder om. “Ze konden niet wachten om de award in ontvangst te nemen en iedereen te bedanken voor hun steun. Na hun podiummoment en daverend applaus, werden de winnaars naar de perskamer geleid voor een persmoment waar ze met een mediatraining op waren voorbereid. Aan het eind van de avond verzamelden alle andere genomineerden op het podium en ontvingen ze een klein award en een groot applaus. Het was een hele mooie avond waarop deze hardwerkende social media talenten welverdiend in de spotlight werden gezet. 

De Special Media Awards zijn volgens René van Horen enorm belangrijk. “Het is een terechte erkenning van hun talent. Dit is voor mediamakers met een verstandelijke beperking geen normale hobby, maar een zinvolle dagbesteding. Een met veel passie en creativiteit!”  

Klik hier voor een overzicht van alle winnaars en genomineerden

HandicapNL steunt meerdere projecten 

De Special Media Awards is een van de projecten die op een bijdrage kan rekenen van HandicapNL. Want voor twee miljoen mensen in Nederland is bijvoorbeeld een leuke hobby uitoefenen een flinke uitdaging. Zij worden buitengesloten van sociale activiteiten omdat zij een handicap hebben. De Special Media Awards toont aan dat dit anders kan. 

HandicapNL wil een wereld waarin mensen met een handicap gewoon mee kunnen doen in de samenleving. Met jouw steun kunnen we dat mogelijk maken en kunnen we nog veel meer mooie initiatieven en activiteiten helpen. 

Ik wil projecten zoals de Special Media Awards steunen

Wie wint dit jaar de Pier de Boer prijs 2023?
Wie wint dit jaar de Pier de Boer prijs 2023?
Vacature: Programmaontwikkelaar Impact & Bestedingen
Vacature: Programmaontwikkelaar Impact & Bestedingen