Geschiedenis

HandicapNL is ontstaan uit een samengang van Fonds verstandelijk gehandicapten en het Revalidatiefonds. Onder de vlag van HandicapNL bundelen deze beide fondsen hun krachten en vechten ze samen verder aan een maatschappij waarin mensen uit deze groepen net als iedereen gelijke kansen en rechten heeft.

1959 - Eerste collecte Landelijk Collectefonds

Eerste collecte van het Landelijk Collectefonds, de voorloper van Fonds verstandelijk gehandicapten. Het collectefonds verdeelde dit weer over diverse verzuilde ouderfondsen en sociaal pedagogische diensten.

1960 - Oprichting Revalidatiefonds

Op 20 mei 1960 vond de oprichting van Stichting Nationaal Fonds ter bevordering van de Revalidatie plaats door de heer Cees Moulijn, tevens de eerste voorzitter van het fonds. Dit fonds had een overkoepelende functie voor de gehele gehandicaptensector, omdat er destijds teveel gespecialiseerde fondsen waren ontstaan.

1962 - Eerste verzoek ter donatie

Donaties van bedrijven en particulieren zijn doorgaans de belangrijkste inkomsten van goede doelen. In 1962 werd voor het eerst aan bedrijven een verzoek ter donatie verstuurd en met groot succes. De kosten van die actie werden ruimschoots terugverdiend en zo werd besloten om van de brievenacties een herhaaldelijk fenomeen te maken.

1985 - 25 jarig bestaan Revalidatiefonds

Ter ere van het 25 jarig bestaan van het Revalidatiefonds, toen nog Nationaal Revalidatie Fonds geheten, vindt de actie ‘Nederland uit de Bol’ plaats. Nederlanders kunnen voor vijfentwintig gulden een dozijn tulpenbollen kopen, waarvan tien gulden rechtstreeks als donatie naar het fonds gaat.

1989 - Tv acties NCRV

In 1989 vinden terugkomende tv-acties plaats in samenwerking met de NCRV genaamd ‘Drempels weg’. In deze korte spotjes en afleveringen wordt er aandacht gevraagd voor mensen met een lichamelijke handicap. Nederlanders kunnen geld doneren of een speciale LP of CD kopen, met daarop nummers van diverse Nederlandse artiesten.

2005 - Naamswijziging Stichting Nationale Collecte Verstandelijk Gehandicapten

Stichting Nationale Collecte Verstandelijk Gehandicapten heet voortaan Fonds verstandelijk gehandicapten.

2009 - Eerste aflevering knoopgala

In 2009 vindt de eerste aflevering van het Knoop Gala in Koninklijk Theater Carré plaats. Dit programma is een initiatief van Fonds Verstandelijk gehandicapten en het tv-programma ‘Knoop in je zakdoek’ dat inmiddels niet meer op de televisie wordt uitgezonden. Het Knoop Gala is een speciaal evenement voor en door mensen met een verstandelijke handicap waar bekende Nederlandse artiesten maar al te graag aan meewerken. Inmiddels zijn er zeven edities van het Knoop Gala geweest en zijn we niet van plan hiermee te stoppen.

2011 - Oprichting Stichting Meedoen mogelijk maken

Per 1 juni 2011 vallen de twee fondsen, Het Revalidatiefonds en Fonds verstandelijk gehandicapten, onder één overkoepelende stichting: Stichting Meedoen mogelijk maken. Fonds verstandelijk gehandicapten trekt vanuit Utrecht bij Het Revalidatiefonds in Bunnik in, om samen aandacht te vragen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

2018 - Nieuwe naam: HandicapNL

Na al een aantal jaar intensief samengewerkt te hebben onder het dak van één stichting, gaan beide fondsen per april 2018 definitief samen verder onder de naam HandicapNL. Voortaan zal HandicapNL aandacht vragen voor alle Nederlanders met een beperking.