• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only

Leven met autisme

Leven met autisme

In Nederland heeft ongeveer één procent van de bevolking autisme. Het komt voor onder mensen van alle leeftijden, vaker bij jongens en mannen dan bij meisjes en vrouwen. Autisme heeft invloed op jouw dagelijks leven en dat van de mensen om je heen. Zo kun je problemen ervaren met relaties, leren, werken en wonen. Hoe groot de invloed op je leven is, hangt af van de ernst van de stoornis. Sommige mensen met autisme kunnen zelfstandig leven, anderen hebben altijd begeleiding nodig.

Autisme en relaties

Het aangaan en onderhouden van (vriendschaps)relaties is voor veel mensen met autisme ontzettend lastig. De meesten hebben wel goed contact met hun directe familie. Maar onderzoek laat zien dat ongeveer 60 procent niet of nauwelijks vrienden of kennissen heeft. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Van de volwassenen met autisme heeft ongeveer 60 procent geen levenspartner, terwijl ze dat wel graag zouden willen. Als je autisme hebt, kun je je dus erg eenzaam voelen.

Autisme en school

Autisme heeft soms veel invloed op je schooltijd. Vriendjes maken kan lastig zijn en ook stilzitten is voor kinderen met autisme vaak een opgave. De meeste kinderen hebben begeleiding nodig. Als je weinig ondersteuning nodig hebt, kun je naar een reguliere school. Maar als je bijvoorbeeld veel behoefte aan structuur hebt, past een speciale basis of middelbare school beter bij je. Ongeveer zeven procent van de kinderen onder de 16 jaar met autisme volgt helemaal geen onderwijs, omdat zij geen passende plek kunnen vinden.

Autisme en werk

Voor mensen met autisme is het vaak lastig om werk te vinden: ongeveer 46 procent heeft een betaalde baan. Dit komt deels omdat het sollicitatieproces moeilijk is: solliciteren is immers communiceren. En dat is precies waar veel mensen met autisme moeite mee hebben. Op je werk kun je aanlopen tegen het sociale contact met collega’s en kan het lastig zijn als de dag niet helemaal volgens plan verloopt. Toch zijn mensen met autisme vaak goede medewerkers. Ze hebben oog voor detail, werken hard en vinden herhalende werkzaamheden niet vervelend.

Autisme en wonen

Voor mensen met autisme kan het een hele zoektocht zijn om een passende woonvorm te vinden. Zo kun je gevoelig zijn voor het geluid van de buren en te veel licht in huis. Ook kan het lastig zijn om het huishouden op orde te houden en goed voor jezelf te zorgen. Sommige mensen met autisme kunnen zelfstandig wonen, anderen hebben begeleiding nodig. Dit kan een paar uur praktische hulp per maand zijn, maar ook intensieve ondersteuning die 24 uur per dag beschikbaar is. Er zijn kleine wooneenheden of speciale instellingen waar je kunt wonen, als je niet meer bij je ouders kan of wil wonen.