Veelgestelde vragen over nalatenschap

Wij krijgen verschillende vragen over het testament en nalaten aan HandicapNL, daarom vind u hier een overzicht van veelgestelde vragen, mét antwoorden.

Wat wilt u weten?

 • Hoe regel ik de verdeling van mijn erfenis?
  In een testament kunt u aangeven wat uw wensen zijn over de verdeling van uw erfenis. Als u geen testament heeft wordt uw nalatenschap verdeeld volgens het wettelijk erfrecht. In het erfrecht geldt alleen de juridische relatie met uw partner, kinderen en bloedverwanten. Een handige manier om te checken of u een testament nodig heeft, is www.testamenttest.nl. Ook kunt u testen of uw huidige testament nog overeenkomt met uw wensen.
 • Moet ik naar de notaris om aan een goed doel na te kunnen laten?
  Indien u wilt nalaten aan een goed doel, dan zult u naar de notaris moeten om een testament op te maken. Want zonder testament is het niet mogelijk om na te laten aan een goed doel, zoals aan HandicapNL. U kunt een deel van het opstellen van het testament ook online doen via nutestament.nl. Dit scheelt u een behoorlijk bedrag in de kosten. U krijgt dan echter geen persoonlijk advies.
 • Moet ik naar de notaris voor het maken van een testament?
  In Nederland is het niet mogelijk om een testament te maken zonder tussenkomst van een notaris. Dus u zult naar de notaris moeten gaan voor het maken van een testament. U kunt een deel van het opstellen van het testament ook online doen via nutestament.nl . Dit scheelt u een behoorlijk bedrag in de kosten. U krijgt dan echter geen persoonlijk advies.
 • Welke stappen moet ik zetten om te komen tot een testament?
  Nadat u heeft gekozen voor een legaat, erfgenaam of Fonds op Naam, gaat u naar de notaris om een testament op te laten maken. Om dit snel en goed te regelen, neemt u drie stappen:
  1. Kies uw notaris: neem de tijd voor het kiezen van een notaris. Vraag eventueel familie of vrienden welke notaris zij aanbevelen. Het is belangrijk dat u uw notaris vertrouwt, en dat u zich begrepen voelt. Per notaris kunnen de kosten voor een testament verschillen. Op notaris.nl vindt u een overzicht van alle notarissen. Ook kunt u bellen met de Notaristelefoon (0900) 3469393, of u kunt zelf een testament grotendeels online regelen via www.nutestament.nl

  2. Bespreek uw wensen: Zodra u de keuze hebt gemaakt tussen legaat, erfgenaam en fonds op naam, bespreekt u uw wensen met de notaris tijdens een gesprek. Hij of zij informeert u daarbij over de verschillende mogelijkheden en bijbehorende kosten.

  3. Onderteken het testament: Op basis van het gesprek stelt de notaris een voorlopig testament op. Tijdens een tweede gesprek wordt alles nogmaals doorgesproken en kunt u eventuele aanvullende wensen en wijzigingen doorgeven. Als alles in orde is, kunt u het testament ondertekenen. Een afschrift krijgt u thuisgestuurd.

 • Moet er belasting worden betaald over de nalatenschap?
  Er gaat niets naar de belastingdienst. Omdat HandicapNL een ANBI-status heeft , hoeven wij geen belasting te betalen over schenkingen en nalatenschappen. Iedere euro, die u nalaat, komt dus ten goede aan mensen met een handicap.

Meer weten?

Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact op met Karin van der Leest, relatiemanager nalatenschappen. Zij helpt u graag verder.

T: (0)30-2363777
E: nalaten@handicap.nl

Ga terug naar de pagina over nalaten