• Doneer nu
 • Zoeken
  Generic filters
  Exact matches only
  Filter by Custom Post Type

“Ik ben best sportief aangelegd, maar ik kreeg die rolstoel niet onder de knie!”

Wendi Schutte is een sportieve dame en inmiddels een begenadigd rolstoeltennister. Maar dat laatste is niet altijd zo geweest. Door een complicatie tijdens een operatie in mei 2013 aan haar linker heup kwam ze in een rolstoel terecht. De rolstoel werd geleverd maar er was niemand die haar hiermee leerde omgaan. Alleen al in Nederland gebruiken naar schatting 200.000 mensen permanent een rolstoel en ervaren dagelijks dezelfde drempels. HandicapNL heeft de ambitie om ten minste tweehonderd mensen per jaar een rolstoeltraining te geven die hen zelfverzekerder maakt en meer vrijheid geeft.

Niemand leerde mij hoe de rolstoel te gebruiken

Wendi is geboren met heupdysplasie en luxatie in beide heupen. Tijdens en na de groeispurt in de pubertijd kreeg ze veel klachten en pijn en werd ze geopereerd.  “Helaas is er tijdens de operatie een zenuw beschadigd waardoor ik nu maar kleine stukjes kan lopen en verder afhankelijk ben van mijn rolstoel”, aldus Wendi.  “Ik kreeg na veel moeite en frustratie eindelijk een rolstoel via de WMO ter beschikking. Alleen leerde niemand mij hoe de rolstoel te gebruiken. Ik moest het dus allemaal zelf uitzoeken. Ik ben best actief en sportief aangelegd, maar in m’n eentje kreeg ik het niet onder de knie.”

“Als je net als ik niet eens een simpel stoeprandje op komt in je rolstoel dan voel je je toch nog behoorlijk beperkt.”

Wendi Schutte

Ik heb geleerd mijn angsten te overwinnen

Vervolgens kwam Wendi na lang zoeken in contact met K-J Projects. Na een aantal trainingen gehad te hebben van Kees-Jan van der Klooster bij K-J Projects ging het al direct stukken beter. “Ik heb het geluk dat ik sportief ben, niet erg bang ben en graag leer, dus na een aantal lessen had ik de rolstoel zover onder de knie dat ik mezelf heel goed redden kan.” Wendi vertelt dat ze nu lastige obstakels zoals een roltrap en drempels met gemak kan nemen, maar dat ze ook het vertrouwen heeft gevonden om die obstakels te nemen. “Natuurlijk moet je voor lastige obstakels bepaalde vaardigheden aanleren, maar het allerbelangrijkste is het overwinnen van je angsten. Als je je eigen grenzen niet durft te verleggen, dan kom je gewoon niet verder. Dat is juist wat ik geleerd heb tijdens de lessen van Kees-Jan.”

Meer over dit onderwerp:

04
oktober 2018
04 OKTOBER 2018

Fysiotherapeut en training Gert Rots over rolstoeltrainingen: "We leren door te vallen en weer op te staan."

30
januari 2018
30 JANUARI 2018

Stoepen, roltrappen en trappen bedwingen met je rolstoel? Meld je aan voor een rolstoeltraining.

04
oktober 2018
04 OKTOBER 2018

HandicapNL zet zich in voor de zelfstandigheid van rolstoelgebruikers

“De trainer kon echt hele stoere dingen doen die wij dan ook weer gingen leren. We mochten ook zelf een parcours verzinnen met stoepen en trappen en daar dan op en af zien te komen. Ik kan nu heel veel zelf met mijn rolstoel.”

 

Teun (11 jaar), deelnemer
 • Afbeelding van Help ons bij het waarmaken van onze ambities!

  Help ons bij het waarmaken van onze ambities!

  Help mee als donateur of als bedrijf en neem contact op met Karin van der Leest van HandicapNL. Telefoon: 030 – 657 05 17 of e-mail karin@handicap.nl.