De HandicapNL Collecte[Run] 2020

Geen collecte is hetzelfde, maar geen jaar was zó anders dan 2020. Onze collecteweek in september, omgedoopt tot ‘HandicapNL CollecteRun’, was zoals die van alle goede doelen gehuld in onzekerheid. Konden onze collectanten dit jaar wel langs de deuren? Zouden mensen een financiële bijdrage nog kunnen missen? Het vroeg veel flexibiliteit en snel schakelen, maar uiteindelijk hebben we fantastische resultaten behaald!

Omschakelen naar digitaal

Een razendsnelle omslag naar online collectemiddelen zorgde ervoor dat alle collectanten die zich niet veilig voelden op straat, tóch hun bijdrage konden leveren. Veel van onze partners haakten aan en gingen rond met de digitale collectebus. En als klap op de vuurpijl startte op zondag de ‘HandicapNL Virtuele Run’: een virtueel hardloopevent voor iedereen, van roller tot wandelaar. De livestream, gepresenteerd door acteur en presentator Jeroen Post, verbond de renners die verspreid door het land hun route liepen en motiveerde ze tot de zware laatste meters. 

Aandacht voor isolatie

Om extra aandacht te vragen voor de collecteweek, lanceerden we een campagne op radio, TV en social media. In deze campagne vroegen Romy, Rachel en Sebastiaan aandacht voor de isolatie die mensen met een handicap vaak ervaren. Want waar de gemiddelde Nederlander na corona zijn of haar vrijheid terugkrijgt, verandert er voor mensen zoals Romy, Rachel en Sebastiaan helaas weinig. 

Het resultaat

Alle inspanningen bleken niet voor niets: met enorme trots kijken we terug op onze meest bijzondere collecte ooit. Een week lang brachten we heel Nederland op de been: lokaal én digitaal. Er werd langs de deuren gegaan in Zwolle, hardgelopen in Dokkum en online gecollecteerd in Maassluis. Met 287 deelnemers aan de Virtuele Run, 7.270 collectanten en 750 digitale collectebussen haalden we maar liefst € 500.882 op voor mensen met een handicap. Yes, we can! 

Waar gaat de opbrengst naartoe?

In Nederland leven ruim twee miljoen mensen met een handicap. Hoewel vaak wordt gedacht dat de overheid het allemaal wel regelt voor deze doelgroep, blijkt keer op keer dat zij veel meer levenskwaliteit verliezen dan nodig. Denk aan een uitdagende baan, de kans om lol te maken met vrienden of de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

HandicapNL vindt dit onacceptabel. Daarom organiseren en steunen wij projecten die mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven bieden, zoals iedereen dat van het leven mag verwachten. Denk aan rolstoeltrainingen, aangepaste vakanties, vriendschapsprojecten, het inclusief maken van verenigingen of revalidatieprogramma’s. Het is noodzakelijke hulp die niemand anders oppakt.

Bekijk onze projecten