Werken van kunstenaars met een beperking te koop voor goed doel

UTRECHT – Burgemeester Jan van Zanen veilt op zondag 4 november in restaurant The Green House het eerste van een aantal unieke, Utrechtse kunstwerken. Die zijn gemaakt door 15 kunstenaars met een verstandelijke beperking uit heel Nederland die eerder in de Domstad inspiratie opdeden. De opbrengst gaat naar een nieuw kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen is welkom in The Green House (Croeselaan 16) en kan meebieden! Het programma is ook geschikt voor kinderen.

Schilderijen van het Buiten Gewoon Kunst met een kunstenaar.
Schilderijen van het Buiten Gewoon Kunst met een kunstenaar.

 

De veiling is onderdeel van een spetterende middag die de creativiteit van mensen met een verstandelijke beperking viert. Columnist, schrijver en cabaretier Vincent Bijlo verricht de opening om 14.30 uur. De band Blues Sparks, bestaande uit talentvolle muzikanten met een verstandelijke beperking, treedt op. Niet alleen worden al voltooide Utrechtse kunstwerken geveild maar de 15 kunstenaars maken ook live één groot, nieuw schilderij. Het programma eindigt om 17.00 uur.

Grand Finale

De middag vormt de Grand Finale van ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’. Dat project begon afgelopen mei toen 15 kunstenaars met een verstandelijke beperkingen twee dagen in Utrecht inspiratie opdeden voor nieuw werk. Ze bezochten toen allerlei plekken in de Domstad en maakten schetsen, begeleid door gevestigde collega-kunstenaars. Ze werkten daarna thuis hun schetsen uit. De voltooide werken zijn in oktober tentoongesteld in 50 winkeletalages en openbare locaties in Utrecht.

Het is mogelijk om vóór 4 november deze Utrechtse werken al te zien. Ze staan allemaal op www.buitengewoonkunst.nl. Via de website kan ook voor de Grand Finale alvast online een bod worden uitgebracht. Een aantal werken gaat vervolgens op 4 november in The Green House publiekelijk onder de hamer, waarbij het hoogste online bod de startprijs is. Iedereen is daarbij van harte welkom en kan meedoen! Andere werken worden alleen via de website bij opbod verkocht.

Meer kansen

De opbrengst gaat naar een goed doel: een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat programma krijgt vorm in samenwerking met onder andere het Kröller-Müller museum. De eerste pilot wordt op 4 november onthuld.

Voor Femke Riel, bedenker van het project ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’ komt met het kunsteducatieprogramma een langgekoesterde droom uit. “We kunnen via het programma veel structureler talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans gaan bieden om zich creatief te ontwikkelen. Ongeacht waar ze in Nederland wonen. Juist ook talenten bij wie er in de dagbesteding weinig of geen ruimte is voor creativiteit of kunst kunnen zo een kans krijgen.”

Derde editie

BuitenGewoon Kunst vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Vorig jaar stond Rotterdam centraal. In 2016 had Buitengewoon Kunst een Limburgs tintje. Het project is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL.

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten