“We hebben een hele goede gezondheidszorg, maar het kan zoveel beter”

Interview met Boaz Spermon – Kandidaat Minister van Gehandicaptenzaken

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zal op 17 juni de Minister van Gehandicaptenzaken gekozen worden. In het gelijknamige televisieprogramma van de KRO-NCRV strijden zes kandidaten om deze publieke functie, die overigens geen connectie met de huidige politiek heeft, het komende jaar in te vullen. De 35-jarige Boaz Spermon is één van die kandidaten en wij spraken hem voorafgaand aan deze verkiezing.

Portret Boaz Spermon

Multiple Sclerosis

Boaz kreeg zes jaren geleden de diagnose Multiple Sclerosis (MS). Binnen drie jaar verslechterde zijn situatie zodanig dat hij niet meer voor zichzelf kon zorgen. Hij liet het daar niet bij zitten en middels een crowdfundingsactie heeft Boaz zijn eigen medische behandeling in Zweden weten te bekostigen. Dit omdat deze behandeling niet in Nederland aangeboden wordt en zijn zorgverzekeraar de behandeling niet wilde vergoeden. Inmiddels heeft de behandeling ervoor gezorgd dat Boaz niet meer ‘achteruit’ gaat en hij zich volledig kan focussen op zijn toekomst.

Ik wil iets teruggeven en zorgen dat deze behandelingen ook in Nederland mogelijk worden.

Een verschil maken

Fulltime aan het werk gaan zat er helaas niet meer in. Boaz richtte daarom zijn eigen ‘Stichting Op De Been’ op en probeert middels deze stichting, andere vrijwillige initiatieven en zijn kandidatuur voor dit televisieprogramma een verschil te maken in het leven van mensen met een handicap. “We hebben een hele goede gezondheidszorg, maar als je het mag vergelijken met de Scandinavische landen, dan kan het nog zoveel beter”, vindt Spermon. “Daarnaast vind ik dat je oplossingen ook zelf moet afdwingen. Zoals ik op zoek ben gegaan naar de beste behandeling voor mijn ziekte. Ik had ook kunnen zeggen ‘bedankt en tot ziens’, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik wil iets teruggeven en zorgen dat deze behandelingen ook in Nederland mogelijk worden.”

Het begint bij de basis

Het viel Boaz op dat hij voor zijn ziekte nauwelijks bezig was met de positie van mensen met een handicap in de Nederlandse maatschappij. “Kinderen met een handicap en ‘normale’ kinderen worden in de jeugd bewust uit elkaar gehouden. Zolang je niet genoeg van elkaar af weet, zullen we mensen met een handicap altijd vreemd vinden. Ik denk dat je moet beginnen bij de basis en van jongs af aan duidelijk moet maken dat mensen met een handicap niet anders zijn dan mensen zonder handicap.”

Ondertekening Protocol

Met zijn kandidatuur zal Boaz zich inzetten voor de ondertekening van de Tweede Kamer van het Facultatief Protocol als aanvulling op het VN-verdrag Handicap. “Pas als dat gebeurt is, kan je de politiek dwingen om bepaalde veranderingen door te voeren, omdat ze immers dat Protocol ondertekend hebben. Er wordt veel over gepraat, maar de ondertekening wordt maar vooruitgeschoven. Daar moet op korte termijn verandering in komen”, aldus Spermon. Wij hopen dat Boaz het enorm goed gaat doen tijdens de verkiezing en dat zijn doelen snel behaald worden.  We wensen hem enorm veel succes tijdens de verkiezing die op maandag 17 juni om 21.15 uur uitgezonden wordt op NPO 1.

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”