“Wat opvalt is hun talent en hun passie en vaak hun onbevangenheid”

Een paar jaar geleden ontmoette ik Femke Riel: een gepassioneerde dame met een droom. Haar droom gaat over gelijke kansen in de maatschappij en mensen met een beperking dezelfde mogelijkheden geven als mensen zonder een beperking.

Kunstenaar Derk Wessels tekent aan tafel.
Kunstenaar Derk Wessels tekent aan tafel.

Derk, de geboren kunstenaar

Haar zwager Derk Wessels is daarin haar grote inspirator. En inmiddels ook die van mij! Derk heeft het syndroom van Down. En Derk is kunstenaar. Doordat hij geboren is in een gezin met oog en mogelijkheden voor zijn talenten, kan hij zich ontwikkelen en kunnen mensen over de hele wereld genieten van zijn kunst. Een grote groep kunstenaars met een verstandelijke beperking heeft echter niet dit vangnet maar wel soortgelijke kwaliteiten.

BuitenGewoon Kunst

Hieruit is BuitenGewoon Kunst geboren. Het is een prachtig project van Stichting hetWerkvan en HandicapNL waarbij jaarlijks op een andere plek in Nederland een inspiratietour gehouden wordt waarmee kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. Hun werken worden geveild en met de opbrengst worden dagbestedingsateliers ondersteund en wordt een educatieprogramma ontwikkeld.

“Dat zij hiermee een podium krijgen voor dat wat zij doen. Daar doen we het voor.”

De beurt aan Utrecht

Na Limburg en Rotterdam, is dit jaar Utrecht aangedaan. In mei heb ik twee dagen lang mogen optrekken met 15 kunstenaars en hun begeleiders. Wat dan opvalt is hun talent en hun passie en vaak hun onbevangenheid. Maar ook hun kwetsbaarheid is op deze dagen heel zichtbaar. Het laat mij weer beseffen hoe nodig en gaaf het is om initiatieven als BuitenGewoon Kunst neer te zetten.

Stippel zelf je route uit

De impressies uit de Domstad zijn inmiddels omgezet naar prachtige kunstwerken en de hele maand oktober stellen de kunstenaars dit in winkeletalages en openbare locaties in Utrecht ten toon. Je kunt via de website www.buitengewoonkunst.nl zelfs een route langs (een selectie van) die bijzondere Utrechtse kunst uitstippelen én al bieden op een kunstwerk. Een aantal van de werken worden tenslotte op zondag 4 november in The Green House te Utrecht openbaar geveild. En iedereen mag komen!

Ontwikkelingskansen voor iedereen

Het belooft een geweldige middag te worden waar ik enorm veel zin in heb. Maar vooral maakt het me elke keer weer blij en trots als ik kijk naar het talent, het plezier en de passie van de kunstenaars zelf. Dat zij hiermee een podium krijgen voor dat wat zij doen. Daar doen we het voor. Omdat de mate waarin je jezelf ontwikkelt, afhangt van de kansen die je krijgt en mensen met een verstandelijke beperking vormen geen uitzondering op deze regel.

Linda Ostendorp, Fondsenwerving & Communicatie HandicapNL

 

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten