Wat doe je wel, wat doe je niet?

Iemand die een hand mist, wil jou een hand geven. Wat doe je? En die man in die rolstoel vóór je, zou hij nu wel of niet hulp willen bij het openen van de deur? Sta jij wel eens voor dit soort dilemma’s? Lees dan snel verder.

Floor, je ziet maar de helft

Laten we eerlijk zijn, de gemiddelde Nederlander is niet gewend om te gaan met iemand met een beperking. Daarom vroegen wij hoe mensen met een handicap graag benaderd zouden willen worden. En met hun input zetten we wat ‘do’s & don’ts’ voor je op een rij.

Om met de deur in huis te vallen…

Het antwoord op de vraag of je wel of niet een deur open moet houden voor iemand met een handicap, is simpel. Nee, dat hoeft niet. Bedenk dat ze thuis ook 88 deuren hebben, die ze 88 keer per dag open doen. Maar natuurlijk kun je het altijd vragen.

Alles draait om bejegening

Want dat is de belangrijkste tip van de hoofdpersonen in onze campagne: ‘Vráág het ons gewoon’. Alles draait om bejegening. Schiet niet zomaar te hulp, pak niet zomaar iemands boodschappen en duw niet zomaar iemands rolstoel. Dan maak je iemand onnodig klein.

Wat zeg je wel en wat niet?

Ook zoiets: complimenten. Altijd leuk, zou je denken. Toch krijgen mensen met een beperking vaak complimenten met een averechtse werking. ‘Geweldig dat je een relatie hebt!’ is goed bedoeld. Maar hee, waarom zou je géén relatie hebben met een handicap?

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over volwassenen en kinderen met een handicap.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”