• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only

‘Waarom moet een rolstoeltoegankelijk toilet nog steeds een apart hokje zijn?’

Stel je voor dat we samen iets zouden gaan drinken. We zouden een leuk cafeetje uitzoeken waar ik goed naar binnen kan, want van de vorige column weet je misschien nog dat mijn rolstoel met 150 kilo niet over drempeltjes te tillen is. We zitten samen aan de koffie, slaan nog een kopje thee achterover en dan…

Amber Bindels
Amber Bindels

Naar het toilet

Staan we voor de volgende uitdaging: ik moet naar het toilet. ‘Kan ik hier naar het toilet?’ vraag ik in het café. Meestal hoor ik dan een verontschuldigend: ‘Nee, helaas niet.’ Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen en dus is mijn tweede vraag: ‘Weet u misschien waar dat wel kan?’ En dat het antwoord op deze vraag vaak ook ontkennend is, vind ik eigenlijk nog het meest jammer. Als je mij uit vraagt, gedraag ik me vaak heel goedkoop. Letterlijk dan, omdat ik weinig drink. Daar maak ikzelf graag grappen over, maar goed voor mijn lichaam is het dat natuurlijk niet.

Feestje

Pasgeleden hield een vriendin van mij een afstudeerfeestje in Utrecht. Het zou plaatsvinden in een café waar ik niet naar het toilet zou kunnen. Gelukkig zag zij dit van tevoren aankomen en had ze aan een naburig café gevraagd of ik dáár naar het toilet mocht. En toen was er zo goed aan me gedacht, dat ik het natuurlijk niet meer kon maken om niet naar dat feestje te gaan.

Genderneutraal?

De laatste tijd is er veel te doen geweest over toiletten die voor beide seksen toegankelijk zijn, de zogeheten genderneutrale toiletten. Maar waarom moet een rolstoeltoegankelijk toilet nog steeds wél een apart hokje zijn? Is ‘rolstoeltoegankelijkheid’ een aparte bevolkingsgroep? Of waren wij mensen in een rolstoel juist enorme voorlopers omdat we al genderneutraal werden behandeld? Als er überhaupt een toilet voor ons is, tenminste.

Iedereen bijzonder

Met hulp kan ik een paar stappen zetten en daarom staan mijn man Jos en ik vaak te hannesen op een te klein (vrouwen)toilet. Hem maakt het niet uit (‘Wie mag er nou zo vaak zijn vrouw uitkleden?’), maar ik wil het graag zelf kunnen. Mensen met een handicap willen ook graag onderdeel zijn van het ‘normale’ leven. En bij voorkeur niet in een apart (toilet)hokjeworden geduwd.

Dus mijn voorstel: maak die genderneutrale toiletten, gelijk ook toegankelijk voor mij. Dan kan iedereen zo bijzonder of gewoon zijn als hij zelf wil.

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.