Vraag [en] antwoord: ‘Ik ben alleenstaand en voel me eenzaam en somber, wat kan ik daaraan doen?’

Regelmatig beantwoorden wij vragen van mensen uit onze achterban. Ditmaal een vraag van de alleenstaande Sophie van Ankeren met een fysieke beperking. Zij vraagt zich af hoe zij van haar eenzaamheid en somberheid afkomt.

Vraag Sophie van Ankeren:

Ik ben een alleenstaande dame op leeftijd en fysiek beperkt. Ik woon zelfstandig, maar kom eigenlijk de deur niet meer uit. Ik heb nauwelijks familie waarop ik een beroep zou kunnen doen. In de stad waar ik woon, ken ik ook weinig mensen. Ik ben wel eens naar een avond in het ouderencentrum geweest, maar ik voelde me daar onzeker. Dus is het bij één keer gebleven. Ik voel me eenzaam en somber, terwijl ik eigenlijk best opensta voor nieuwe contacten. Hoe pak ik dat aan?

Tip: Op veel plekken in Nederland zijn VanHarte-eettafels waar je kunt aanschuiven om samen te eten: www.restovanharte.nl

Antwoord Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij (Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid):

Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met een beperking. Hoe ernstiger de handicap, des te groter is de kans op eenzaamheid. Vaak zijn mobiliteitsproblemen een reden, maar ook de kleinere kans op een relatie of een baan spelen een rol. Terwijl betekenisvolle sociale relaties juist zo belangrijk zijn. Geen mens gedijt zonder sociale contacten. Het gaat hierbij eerder om de kwaliteit van de relatie dan om de kwantiteit.

“28% van de mensen met een ernstige lichamelijke beperking voelt zich (zeer) sterk eenzaam”

Als je eenzaam bent, is het belangrijk om te investeren. Als eerste in jezelf. Durf de confrontatie met jezelf aan te gaan, durf feedback te vragen aan anderen. Waarom lukt het je niet om contacten te leggen? Zijn er blokkades in je sociale vaardigheden? Het is moeilijk om eens goed naar jezelf te kijken, maar het betaalt zich wel terug.

Sociale vaardigheidstraining

Als je duidelijk hebt wat er misgaat of ontbreekt, kun je daar actie op ondernemen. Er zijn sociale vaardigheidstrainingen waar je leert om contact te leggen en te onderhouden. Er zijn gespreksgroepen, vriendschapscursussen en je kunt ook een-op-een praten met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of de praktijkondersteuner bij je huisarts. Zij kunnen je op weg helpen.

Sluit je aan bij een groep

Zoek een activiteit die bij je past en sluit je aan bij een groep of club. Vaak ontmoet je daar mensen met dezelfde interesses, maar ook met dezelfde waarden en normen. Het is dan mooi als er een of twee personen zijn met wie het klikt. Via internet kun je daarnaar op zoek gaan.

Lukt het niet om initiatieven te ontplooien, eventueel met hulp van professionals, dan moet je accepteren dat het zo is. Stel je verwachtingen bij en zoek je geluk in andere zaken. Keer je niet af van de samenleving, maar zoek compensatie in iets wat je óók gelukkig kan maken. Wat dat is, is voor iedereen anders. Hoe dan ook, eenzaam hoeft niet altijd ongelukkig te betekenen.

Meer informatie online

Ben je op zoek naar organisaties die je verder kunnen helpen of wil je meer tips?
Kijk dan op handicap.nl/sociaal-netwerk-bouwen

Tip: Stap uit je eenzaamheid,uitgeverij Neander
€ 19,95

 

 

8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!