vraag[en]antwoord: ‘Hoe vind ik een goede plek voor mijn zoon?’

Vraag Hanke Feenstra:

Mijn verstandelijk beperkte zoon is er zo langzamerhand aan toe om zelfstandig te gaan wonen. Maar ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen met zoeken naar een geschikte woning met de juiste begeleiding. Hij moet deze hulp natuurlijk ook kunnen betalen en heeft misschien recht op bepaalde vergoedingen. Hoe kom ik erachter waarvoor hij in aanmerking komt? En is het handig om eerst een geschikte woonplek te zoeken of kan ik beter eerst het wettelijke en financiële deel uitpluizen?

Antwoord Regelhulp.nl:

Het is verstandig om eerst uit te zoeken hoe het wettelijk en financieel in elkaar steekt. Dan kun je op basis daarvan gaan zoeken. Zo is het mogelijk om zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) thuis te krijgen, in plaats van in een instelling. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) moet in dit geval beoordelen of je zoon de benodigde Wlz-indicatie krijgt. De aanvraag voor een Wlz-indicatie doe je door via de website van het CIZ het aanvraagformulier in te vullen.

Circa 250.000 Nederlanders zitten in een rolstoel. Van hen wonen er ongeveer 185.000 zelfstandig. (Bron: SCP)

Natura of pgb

Krijg je de indicatie, dan zijn er twee opties: zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura verloopt het contact met de zorgaanbieders via de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar. Ook de bijbehorende administratie wordt door hen geregeld. Je krijgt dan een overzicht van welke zorgaanbieders er zijn en welke hulp zij verlenen. Zo kan een passende aanbieder worden gevonden, aansluitend op de wensen van je zoon. Is er een pgb toegekend, dan krijgt je zoon een budget waarmee hulp en zorg kan worden ingekocht om zelfstandig te kunnen wonen.

300.000 mensen in Nederland hebben een indicatie ‘zorg met verblijf’ volgens de AWBZ/WLZ.

Zelf beheren pgb

Je kunt hierbij zelf kiezen met welke aanbieders je in zee gaat en bent zelf verantwoordelijk voor het beheren van het pgb. Bedenk dus goed of je zoon, eventueel samen met jou of iemand anders, zijn eigen zorgbudget kan en wil beheren of dat het beter is als dit geregeld wordt door professionele partijen. Mocht een zelfstandige woning toch te hoog gegrepen zijn, dan zijn er alternatieven, zoals gezinsvervangende tehuizen en wooncentra. Hier wonen mensen met een beperking vanaf achttien jaar en ouder.

Gezamenlijk zelfstandig wonen

Alle bewoners hebben een eigen slaapkamer en vaak ook badkamer. De woonkamer en keuken worden gedeeld. Er zijn vaste begeleiders die op de locatie werken. De bewoners gaan overdag naar een dagopvang of speciaal onderwijs en zijn redelijk zelfstandig. Een andere optie is een kleinschalig wooninitiatief, waarbij alle bewoners een pgb hebben en zelf de kopers of huurders van een woonruimte zijn en hun eigen zorg regelen. Er zijn ook zorginstellingen die kleinschalige woonprojecten aanbieden. Maar vaker worden deze initiatieven door ouders zelf opgezet.

Meer informatie nodig?: Check Regelhulp.nl; PGB.nl en ZorgkaartNederland.nl.

Veel mensen met een beperking, een chronische ziekte of psychische aandoening ondervinden problemen bij het zelfstandig wonen. Lees hier welke problemen dat zijn.

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent