Vind jij het ook moeilijk om niet te kijken naar iemands handicap?

Wat zie jij als je naar iemand met een handicap kijkt? Wat denk jij? Grote kans dat vooral de ‘zichtbare’ handicap jouw aandacht trekt; een ontbrekende arm, een rolstoel, een blindenstok of misschien valt je op in contact met hem of haar dat niet alles goed begrepen wordt. Het is heel menselijk om te kijken als iets anders is dan anders.

Je ziet maar de helft

Vaak schuilt er achter de zichtbare handicap een scala aan onzichtbare beperkingen die zo mogelijk veel ‘beperkender zijn’. Over die onzichtbare beperkingen vertellen we de komende maanden meer op jezietmaardehelft.nl. Want voor de ruim 2,3 miljoen mensen met een handicap in ons land zijn deze onzichtbare beperkingen dagelijkse realiteit. De politiek praat graag over inclusie en participatie en zij hebben daar ook hun rol in te pakken, maar iedereen – dus ook degenen zonder handicap – hebben een belangrijk aandeel hierin.

Hetty, Arnoud en Luca

Wij stellen in onze campagne drie mensen aan je voor: Hetty, Arnoud en Luca. Allemaal hebben ze een duidelijk zichtbare handicap en toch geven ze alle drie aan dat die handicap niet het lastigste is om mee te leven. De onzichtbare beperking, die belemmert: aangesproken worden als een kind, afgeschreven worden op je uiterlijk of complete afhankelijkheid van verzorgers voor de rest van je leven.

Jij kunt ook iets doen

Wij kunnen met elkaar die onzichtbare beperkingen doorbreken. Hoe? Door je te verdiepen in de ander, ‘gewoon’ te doen, te vrágen of hulp gewenst is in plaats van hulp op te dringen. Allemaal zaken waar geen wetgeving of quotum voor nodig is. Voel je je hier onhandig bij? Jij bent niet de enige! Daarom hebben we 10 do’s en don’ts geschreven. Deze kan je downloaden op jezietmaardehelft.nl. Hierin vertelt een aantal mensen met een handicap hoe zij graag bejegend worden. Hele gewone dingen waar je vandaag mee kunt beginnen.

Wat is jouw onzichtbare beperking?

Ik vind het belangrijk dat heel Nederland deze verhalen hoort, want uit kennis komt begrip en ontstaat er hopelijk verandering. Op onze website jezietmaardehelft.nl vind je verhalen waarmee je de onzichtbare wereld van mensen met een handicap induikt. Heb je zelf een handicap en wil je delen wat jouw onzichtbare beperking is? Deel jouw verhaal via social media met #jezietmaardehelft.

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”