‘Van een blij gevoel is niet veel meer over’ – Kees Momma

Kees Momma (55) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Documentairemaakster Monique Nolte is op dit moment bezig met de vervolgdocu ‘Kees vliegt uit’. Kees schrijft Monique regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. Deze keer vertelt hij hoe de nieuwe coronamaatregelen zijn tol eisen.

Beste Monique,

De vreugdevolle weken met ‘vriesweer’ hebben thans plaatsgemaakt voor totale mineurstemming. Sinds enige dagen geleden lijk ik iedere dag steeds verder in te storten.

Van een blij gevoel is niet veel meer over. Alles zie ik somber in. Gedurende de namiddaguren en in de avond is de mineurstemming op haar ergst.

Alles zie ik somber in

De oorzaak hiervan zijn slechte nieuwsberichten en het veel te zachte en extreem sombere weer dat ons land aandoet. Oplopende buitentemperatuur heeft zóveel invloed op mijn gemoedsgesteldheid! Ik baal er stierlijk van. Moeten we nou wéér een seizoen zonder vorst tegemoet gaan? Net als de voorgaande jaren?

Hoop op een koude winter

Trouwens, wat hebben de winterse dagen van vorige week me goed gedaan! Ik kreeg meteen hoop op een koude winter. Nu is het helaas afgelopen met die fijne koele dagen.

De kou van vorige week bleek slechts een speldenprik…..

Maar er is nog meer aan de hand dat mijn stemming danig in de verdrukking heeft gebracht: de recente maatregelen van de regering om de plotselinge besmettingsexplosie van de corona-grieppandemie, die zich kort geleden heeft voorgedaan, een halt toe te roepen.  Toen ik gisteren mijn broers aan de telefoon had en zij me het slechte nieuws over een nieuwe lockdown brachten, schrok ik. Wat nu?

Getob door nieuwe lockdown

Onzekerheid en moedeloosheid overvielen mij. Waar moet ik de komende vijf weken in godsnaam rekening mee houden? Kan ik straks mijn levensmiddelen nog wel kopen? Welke instanties en zaken sluiten en welke blijven nog toegankelijk? Wordt er straks nog post bezorgd? Mag ik op bezoek bij één van mijn buurtgenoten als ik me eenzaam voel? Wat zal er door die lockdown allemaal wegvallen en welke gevolgen heeft dat op termijn?

Waar moet ik de komende vijf weken in godsnaam rekening mee houden

Met een verdrietig en ongerust gevoel kroop ik gisteravond vroeg in bed. Afgelopen nacht sliep ik slecht. Ik lag geregeld te tobben en te malen. Het beroerde nieuws liet mij niet los.

Vandaag stond ik dan ook met een lamlendig gevoel op. Na het ontbijt nam ik de fiets. In de erg zachte lucht met motregen fietste ik naar het dorp om een paar zware boodschappen te doen. Wat stond mij allemaal te wachten als ik bij de winkels zou komen?

Alles leek normaal te functioneren

In het dorpscentrum aangekomen leek alles op het eerste gezicht nog normaal te functioneren. Ik kon probleemloos de supermarkt in en een winkelwagentje pakken. Het enige dat mij opviel en waar ik mee te kampen had, waren lege winkelschappen bij de groente- en zuivelafdeling. Ik kon op het laatste nippertje yoghurt en groentemix kopen. Ook de schappen voor aardappelen en bakproducten waren bijna op. Nog nèt lukte het me twee zakken aardappelen te bemachtigen.

Ik kon op het laatste nippertje yoghurt en groentemix kopen

Aanvankelijk dacht ik dat de klanten vóór mij in paniek waren gaan hamsteren in de veronderstelling dat er straks voedselschaarste zou optreden als gevolg van beperkte levering door mogelijke strenge coronamaatregelen in groothandelsbedrijven. Later hoorde ik dat protestacties van boze boeren hieraan ten grondslag lagen. De distributiecentra van de grote supermarkten schenen te zijn geblokkeerd waardoor de aanvoer van nieuwe producten werd geremd. Heel akelig allemaal. Ik hoop dat de boeren er gauw mee ophouden opdat iedereen weer verse groenten en zuivel kan kopen.

In het algemeen maak ik op dat de essentiële winkels (levensmiddelen en drogisten) gewoon open blijven en de maatregelen voorlopig niet te streng worden. Ik hoef niet direct voor ongerief beducht te zijn. Gelukkig!

Blijf in december en januari liever thuis

Nu is het zo dat ik sowieso normaliter in deze tijd geen behoefte heb om ergens naartoe te gaan, gezien het vaak optredende ongunstige weer en kort daglicht. Van nature blijf ik in de maanden december en januari veel meer thuis. Ik hoef me dus niet beperkt te voelen door de coronamaatregelen en wanneer ik me erg neerslachtig voel, bezoek ik mijn ouders. Zij zijn in het algemeen in goede doen en daardoor kan ik bij hen mijn hart luchten indien nodig.

Nu is het zo dat ik sowieso normaliter in deze tijd geen behoefte heb om ergens naartoe te gaan

Tenslotte zit ik goed wat betreft creatief werk, want opdrachten heb ik genoeg.  Op dit moment  ben ik bezig aan drie grote oorkondes voor een stichting die jaarlijks een prijs uitreikt aan mensen die een bijzondere publicatie hebben gemaakt over nieuwe inzichten in de medische wetenschap. Met dit drievoudige werk ben ik deze maand onder de pannen.

Verder wachten mij in het nieuwe jaar vier mooie tekenopdrachten. De foto’s van het te tekenen onderwerpen heb ik al.  Hiermee  kan ik van begin januari tot in het vroege voorjaar vooruit. Al met al is ledigheid er voor mij niet bij, ondanks de sombere tijd die we doormaken.

Hartelijke groeten,

Kees

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de documentaire een bekendheid in Nederland. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. En jij kan meehelpen deze documentaire mogelijk te maken! Doneer en word medeproducent:

Lees hier meer over de docu!

 

Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent