Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent

Het autisme van mijn zoon is vaak lastig om mee om te gaan en heeft soms vervelende gevolgen voor het gezinsleven. Maar dat willen mensen liever niet horen, want je moet toch juist dankbaar zijn voor zo’n speciaal kind?

Het ouderschap

Onlangs zat ik met iemand te praten. Op een gegeven moment kwam het gesprek op onze kinderen. Ik vertelde dat mijn zoon autistisch is en wat dat voor ons gezin betekent. Dat hij vaak moeilijk te sturen is. Dat je hem nauwelijks kunt bereiken. Dat hij soms heftige woede-aanvallen heeft en dat hij met zijn bijna acht jaar nog steeds regelmatig in zijn broek poept, omdat hij zich bij een teveel aan prikkels niet meer herinnert hoe hij zindelijk moet zijn.

Die tendens van de laatste tijd om over autisme te spreken als een gave i.p.v. een beperking, daar doe ik namelijk niet aan mee. Omdat het bullshit is.

Ongemakkelijk schoof mijn gesprekspartner heen en weer op haar stoel. En sprak toen de woorden die ik de afgelopen jaren al zo vaak van zoveel verschillende mensen heb gehoord: “Ja, maar hij heeft natuurlijk ook wel een heel speciaal talent.”

John Nash in hoogsteigen persoon

Een heel speciaal talent. Dat hebben namelijk alle autisten. De één kan virtuoos piano spelen, de ander weet zonder te tellen hoeveel tandenstokers er op de grond liggen als je het doosje laat vallen en weer een volgende autist kan wiskundige formules ontcijferen als ware hij John Nash in hoogsteigen persoon. Althans, dat denken heel veel mensen. Willen heel veel mensen graag geloven.

Ja, het is pijnlijk

Omdat ze het pijnlijk vinden om te horen dat het hebben van een autistisch kind vaak zwaar is. Maar ik ben daar heel eerlijk over. Die tendens van de laatste tijd om over autisme te spreken als een gave i.p.v. een beperking, daar doe ik namelijk niet aan mee. Omdat het bullshit is.

Ja, maar hij heeft natuurlijk ook wel een heel speciaal talent.

Een stoornis is niet leuk, niet mooi, niet bijzonder. Het is gewoon wat het is: een stoornis dus. Het maakt van mijn kind geen ‘speciaal kind’. Geen gift, geen zegen.

(Tekst gaat verder onder het kader)

Ga in gesprek!

Bestel het gratis e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ en ga op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek over mensen met een handicap.

Bestel het gratis e-book!

Maar, wacht even…

Voor de toortsen en de hooivorken gehesen worden: voor mij is mijn kind dat allemaal natuurlijk wel. Maar simpelweg omdat hij mijn kind is. Net zoals alle kinderen voor hun eigen ouders speciaal zijn, en een gift, een zegen. Mijn zoon is de beste zoon ter wereld, omdat hij dus mijn zoon is. Maar dat autisme, dat maakt hem niet speciaal. En nee, hij kan ook niks speciaals. Sterker nog, hij kan vooral een heleboel dingen niet.

Zijn autisme geeft hem niets, het neemt alleen maar dingen van hem af

Gewoon Jules

Het autisme van mijn zoon geeft hem niets, het neemt alleen maar dingen van hem af. Hij is niet door God of wie of wat dan ook gezonden om de wereld te verbluffen met een of andere gave die een waardevolle bijdrage levert aan de wereld, of die ons gewone stervelingen een wijze les zal leren.

Berusten in de rauwe kanten van het leven

Maar weet je, mijn autistische kind heeft helemaal geen speciaal talent nodig om te compenseren voor zijn autisme. Laten we eerlijk zijn, dat is tenslotte toch wat al die mensen die zogenaamd zo geschokt zijn als ze mij, de ontaarde moeder over haar autistje horen praten, gewoon eigenlijk doen. Het is voor deze mensen zo pijnlijk om te horen over een kind dat in hun eigen ogen niet perfect is, dat ze daar iets anders voor in de plaats moeten zetten dat het rechtvaardigt dat dit kind er ook mag zijn.

Mijn autistische kind heeft helemaal geen speciaal talent nodig om te compenseren voor zijn autisme

Omdat ze zelf niet tegen de harde realiteit van het leven kunnen, het leven waarin dingen soms fout gaan, soms gebeuren zonder reden, zonder bedoeling, zonder hoger doel. Gewoon niet veel meer zijn dan dat ze zijn. Ze dat niet kunnen accepteren, simpelweg omdat ze zelf te kortzichtig en, dat vooral, te bang zijn om te berusten in de rauwe kanten van het leven. En mijn zoon hen daarmee veel teveel confronteert.

Circusaapjes

Zeggen dat een kind zoals mijn zoon dus wel een speciaal talent zal hebben is niet alleen dom, het is eigenlijk ook nog eens beledigend. Want kinderen zoals hij zijn geen circusaapjes die een trucje kunnen zodat je ten langen leste, ondanks alles, toch nog iets hebt om voor te klappen.

Het zijn gewoon kinderen. En hun ouders houden niet minder van ze als ze hun autisme, of wat voor andersoortig mankement een kind ook heeft, niet zien als een soort offer dat zo’n kind heeft moeten maken voor het hogere doel dat het eigenlijk vervult, maar gewoon als de last en de zorg die zoiets is.

Ik ga alleen niet mooier maken wat soms best wel lelijk is

Omdat die lelijkheid heel goed kan bestaan naast de pracht die mijn kind zelf is. Daar helemaal niks aan af doet. De meeste kinderen, de meeste mensen, hebben niks bijzonders. En mijn kind is ook gewoon een mens. Dus nee, mijn kind heeft geen speciaal talent. Nee, mijn kind is niet Rain Man. Hij is alleen autistisch.

 

Bovenstaande blog is geschreven door Vala; journaliste en gediagnostiseerd met het syndroom van Ehlers-Danlos. Ze is moeder van drie kinderen, één zoon met autisme en twee dochters die beiden ook Ehlers-Danlos hebben. Op vala.nl blogt ze op nuchtere wijze en met een vleugje sarcasme over het ouderschap als moeder (van kinderen) met een beperking en alles wat daarbij komt kijken.

Geef mensen met een Handicap een plekje in jouw opvoeding!

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over volwassenen en kinderen met een handicap. Immers: de inclusieve samenleving van morgen begint bij de burger van de toekomst!

Ja, stuur mij het gratis E-book voor ouders!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Jacomien – Veilige plek
Jacomien – Veilige plek
Vala – Als anderen door krijgen dat jouw kind ‘anders’ is
Vala – Als anderen door krijgen dat jouw kind ‘anders’ is