Vala – Als anderen door krijgen dat jouw kind ‘anders’ is

Als je kind hebt met een handicap of een stoornis is dat voor dat kind vaak al moeilijk genoeg om mee om te gaan. Maar als de buitenwereld zich er dan ook nog eens mee gaat bemoeien, wordt het helemaal lastig.

Afbeelding: kind in de natuur

Mijn zoon heeft autisme. Dat heeft hij zelf eigenlijk nog niet echt door en tot voor kort viel het mensen die niet heel veel met hem te maken hadden ook niet heel erg op. Kleine kinderen gedragen zich namelijk wel vaker een beetje afwijkend, hebben rare tics en ontwikkelen zich bovendien die eerste jaren heel erg in hun eigen tempo.

Mijn zoon is dan weliswaar autistisch, hij is niet doof

Inmiddels is mijn zoon echter zeven jaar en dus niet echt meer een klein kind. Hij is nu gewoon een jongen en langzamerhand begint het steeds meer op te vallen dat hij zich behoorlijk anders gedraagt dan andere jongens. Daar heeft hij zelf niet zoveel last van en ik ook eigenlijk niet, maar de buitenwereld blijkbaar wel. En dat wil men ons tegenwoordig steeds vaker laten weten.

Treinreis

Onlangs zat ik bijvoorbeeld met mijn zoon in de trein. Dat was voor hem de allereerste keer en is, zoals je je misschien wel kunt (proberen) in te denken, voor een autistisch, prikkelgevoelig jongetje, sowieso best heel spannend. Dat stak hij dus ook niet onder stoelen of banken en fladderde er lustig op los, onderwijl dingen roepend als “Ooooooh mama, wat spannend!” en “Kijk! Kijk! We gaan door een tunnelllllll!!!”. Dat viel natuurlijk op en ook nogal uit de toon. Ik zal de eerste zijn om dat te onderkennen. Maar mensen, mag ik even weten: is het nou nodig om dat ook uit te spreken? Want weet je, mijn zoon is dan weliswaar autistisch, hij is niet doof.

Het is zover: de buitenwereld heeft nu ook door dat mijn kind anders is

Die is niet helemaal goed

Ik snap heel goed dat mensen die dat zien eventjes wat vreemd opkijken. Maar wat ik dan weer niet begrijp is dat ze het daar dan verder niet bij laten. Dat ze bij zichzelf de conclusie te trekken: ‘Die is niet helemaal goed’ (wat puur feitelijk gezien inderdaad correct is) en zich verder concentreren op het updaten van hun Facebookstatus op hun smartphone (‘Net station Abcoude voorbij’ #blessed #treinleven) en het verorberen van hun bakje hippe forensenpasta.

Fluisteren en lachen

“Ja, die is gek” fluisterde een mevrouw tegen haar prépuberzoon die uitgebreid naar mijn kind wees en hem uitlachte. Of nou ja, misschien dacht ze dat fluisteren hetzelfde is als je hand enigszins voor je mond houden terwijl je praat, maar dat heeft dan weer zo weinig zin als je het volume van een misthoorn hanteert.

“Haha, moet je hem horen!” riepen twee andere jongens in de coupé, terwijl ze zich notabene ook nog naar ons omdraaiden om mijn zoon eens goed te bestuderen, waarna ze een, naar hun idee duidelijk hilarische, imitatie gaven van zijn fladderende bewegen en het geijkte commentaar daarop gaven: “Straks stijgt-ie nog op!” Ja, het is zover: de buitenwereld heeft nu ook door dat mijn kind anders is. En waar ik als moeder altijd al voor vreesde is helaas werkelijkheid geworden: ze hebben er een mening over.

Is een beetje respect zoveel gevraagd?

Ga in gesprek!

Bestel het gratis e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ en ga op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek over mensen met een handicap.

Bestel het gratis e-book!

Empathie

Ik heb er geen problemen mee dat mensen opmerken dat er met mijn zoon iets is. En als ze iets vreemd vinden, niet begrijpen, of misschien zelfs vervelend vinden, dan vind ik het ook prima dat ze dat gewoon tegen ons komen zeggen. Of dat ze bijvoorbeeld vrágen wat er aan de hand is, waarom mijn zoon zich gedraagt zoals-ie doet.

Dat autisme is er namelijk gewoon en het is onzin om te doen alsof dat niet zo is. Ik verwacht helemaal niet van mensen dat ze er niet op reageren, vind ook dat dat gewoon mag. Maar is het dan echt zoveel gevraagd om een beetje respect te hebben voor een jongetje, waarvan je, als je beschikt over een klein beetje IQ en empathie, best weet dat-ie het waarschijnlijk al moeilijk genoeg heeft?

Onfatsoen

Had ik er wat van moeten zeggen, op dat moment, tussen Utrecht en Abcoude? Achteraf gezien denk ik van wel. Mijn kind kan nog niet echt voor zichzelf opkomen en dus is het aan mij om dat te doen als hem onrecht wordt aangedaan. Maar ik was zo verbijsterd over het onfatsoen dat hem ten deel viel, het onfatsoen jegens een jong, onschuldig kind, dat ik even niet meer wist wat ik moest doen.

De volgende keer dat mijn zoon in het openbaar voor gek wordt uitgemaakt en te kakken wordt gezegd zal ik de mensen die dat doen eens vragen wat ze bezielt. Want mijn zoon mag dan fladderend in de trein zitten, eigenlijk is hoe díe mensen zich gedragen pas écht gek.

 

Bovenstaande blog is geschreven door Vala; journaliste en gediagnostiseerd met het syndroom van Ehlers-Danlos. Ze is moeder van drie kinderen, één zoon met autisme en twee dochters die beiden ook Ehlers-Danlos hebben. Op vala.nl blogt ze op nuchtere wijze en met een vleugje sarcasme over het ouderschap als moeder (van kinderen) met een beperking en alles wat daarbij komt kijken.

Geef mensen met een Handicap een plekje in jouw opvoeding!

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige in gesprek te gaan over handicaps. Immers: de inclusieve samenleving van morgen begint bij de burger van de toekomst!

Ja, stuur mij het gratis E-book voor ouders!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Marjon – Dag dokter, met mij
Marjon – Dag dokter, met mij
Jacomien – Veilige plek
Jacomien – Veilige plek