Vakantieuitjes een luxe? Niet voor Brecht en haar moeder

“Soms vraagt Brecht meteen als ze wakker wordt: ”Mama, mag ik naar de Wielewaal?” En als het antwoord dan ‘ja’ is, is iedereen blij – niet alleen Brecht. Voor de rest van het gezin betekent het een dag zonder zorgen, zonder epileptische aanvallen en zonder driftbuien. Maar als ze ’s avonds weer thuiskomt, begroeten we elkaar blij alsof ze weken van huis is geweest.”

Metje met dochter Brecht die een verstandelijke beperking heeft
Metje met dochter Brecht die een verstandelijke beperking heeft

 

Aan het woord is Metje van Elten. De moeder van Brecht (13 jaar). Brecht heeft ernstige epilepsie, een verstandelijke beperking en autisme.

Juichend naar de Wielewaal

“Brecht is een vrolijk kind! Maar toch is het wel eens zwaar. Brecht heeft ongeveer het niveau van een anderhalf- tot tweejarige. Via de Mytylschool kwam Metje in contact met de Wielewaal. Al sinds haar vierde jaar doet Brecht mee met de kinderthemaweken, het vakantie-opvangprogramma van de Wielewaal. Metje: “Geweldig fijn. Brecht gaat er met veel plezier en letterlijk juichend naartoe. De vrijwilligers ontvangen haar met open armen, gaan meteen met haar dansen. Vaak is er ook een springkussen waarop ze zich met hen kan uitleven. Ze hebben steeds andere vrolijke activiteiten, met genoeg uitdaging op haar niveau.”

Gezin is altijd alert

“De zorg voor Brecht heeft een grote impact op ons als ouders en haar twee broers van 15 en 18. Daarom is het voor ons ook fijn als ze naar de Wielewaal is. Even rust in huis. We staan altijd ‘aan’, zijn altijd alert met Brecht in huis. Want zo’n nare epileptische aanval ligt altijd op de loer.”

In actie voor de mantelzorgers

Metje en duizenden andere ouders nemen met veel liefde de dagelijkse zorg voor hun gehandicapte kind op zich. Die taak is ongelooflijk zwaar, en dan is er ook nog die voortdurende strijd voor een behandeling, een vergoeding, een hulpmiddel, uitleg of een geduldige benadering. Het is cruciaal dat deze groep mantelzorgers even hun zorgtaak kunnen neerleggen, dat ze wat tijd voor zichzelf hebben om bij te tanken.

HandicapNL steunt stichting de Wielewaal. Deze organisatie verzorgt uitjes en vakanties voor kinderen met een handicap. Die vinden dat fantastisch! Maar zo komen ook hun ouders aan hun onmisbare rust toe. Ze kunnen met een gerust hart ontspannen: hun kind is in goede handen bij de getrainde vrijwilligers en er is altijd medisch personeel in de buurt.

Gun jij kinderen met een handicap, zoals Brecht, én hun ouders ook die hoognodige onderbreking en hernieuwde energie? Doe dan vandaag nog een gift. Alvast hartelijk dank!

Ja, ik geef een gift