Twitter-actie #GeenDorHout geeft risicogroep een gezicht

Er is veel ophef over de corona-uitspraken van opiniemaker Marianne Zwagerman. In april schreef zij op haar Twitter-account dat coronavirus het ‘dorre hout kapt’ en haalde daarmee veel woede uit de risicogroep op de hals.

#GeenDorhout

“De emotie moet echt uit het coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?”. Woorden die diep raakten bij mensen uit de risicogroep, die zich in één veeg aan de kant voelen gezet.

Verkeerd uitgelegd

Afgelopen zaterdag verscheen er een interview in De Volkskrant waarin Marianne stelt dat haar column veel impact heeft gehad, maar dat ze de ophef niet begrijpt. ‘Ik vind het helemaal niet bot. Het is ook helemaal verkeerd uitgelegd, alsof ik genocide wilde op alles wat boven de zeventig is. Mijn pleidooi was juist: jongens let even op, het is geen jongemensenziekte, maar van oude mensen.’

Probleem is groter

Volgens de 38-jarige Jacqueline Davis is het echter niet alleen Marianne die op een dergelijke manier over de risicogroep praat en doen zelfs wetenschappers eraan mee.

De directe aanleiding voor de actie was een ingezonden stuk van epidemioloog Sander Borgsteede, gisteren in Trouw. “Willen we de zwakkeren blijven beschermen totdat er een vaccin voorhanden is, of zijn we bereid te accepteren dat zwakkere, oudere mensen eerder overlijden”, schreef hij daarin.

#GeenDorHout

Jaqueline startte daarom een tegenreactie onder de hastag #GeenDorHout, om mensen uit de riscogroep een gezicht te geven. “Veel mensen, vooral op social media, doen alsof wij geen nut hebben in de maatschappij. Ook wij hebben een leven, we hebben ook recht op een bestaan. Ook al zijn we ziek, we hebben mensen die van ons houden. We zijn wel belangrijk, ongeacht hoe anderen het zien.” zegt ze tegen Hart van Nederland.

Dit weekend ging de actie viral op Twitter. Vanuit het hele land sluiten mensen met een zwakkere gezondheid zich aan bij de hashtag en laten hun gezicht zien. Laten we hopen dat hun inzet bijdraagt aan meer bewustwording en compassie.

Een kleine greep uit de vele reacties:

 

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd