Triathlon Veenendaal nu ook toegankelijk voor deelnemers met beperking

Mensen met en zonder handicap samen aan de start bij de triatlon op 25 augustus 2018

De triatlon is voor veel sporters een ultieme uitdaging. Hardloop-, zwem- en fietsevenementen zijn al steeds vaker toegankelijk voor sporters met een handicap. En vanaf deze zomer kan de Triathlon Veenendaal ook op de bucketlist van echt íedere sporter komen te staan met de introductie van de Sponsor Team Triathlon. Een kwart team triatlon waarbij mensen met en zonder handicap gezamenlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor het Revalidatiefonds.

Tekenen overeenkomst samenwerking door Danielle Schutgens Directeur HandicapNL en Directeur Triathlon Veenendaal
Tekenen overeenkomst samenwerking door Danielle Schutgens Directeur HandicapNL en Directeur Triathlon Veenendaal

 

Triathlon Veenendaal is een van de bekendste en oudste triathlon wedstrijden van Nederland met ook dit jaar weer het NK Olympic Distance. Ook kortere afstanden, zowel individueel als in estafettevorm, staan weer op het programma. “Een triatlon is niet voor iedere sporter weggelegd, dénkt men”, aldus Maarten Elgersma, voorzitter van Triathlon Veenendaal.

“En inderdaad, lang niet iedere sporter beheerst alle drie de disciplines. En voor mensen met een handicap is het al helemaal lastig.” Triathlon Veenendaal maakt zich sterk voor een inclusief evenement, waar iedereen een mooie sportieve uitdaging uit kan halen. Meervoudig Nederlands- en wereldkampioen triathlon Rob Barel is als technisch directeur betrokken om het parcours geschikt te maken voor iedereen.

Met en zonder handicap

“We zijn heel blij met deze samenwerking, die vandaag in een overeenkomst werd bekrachtigd,” vertelt Daniëlle Schutgens, directeur van het Revalidatiefonds. “Het Revalidatiefonds zet zich in voor mensen met een fysieke beperking waar het gaat om zelfredzaamheid, eigen regie en participatie. In sport, en zeker bij een triatlon, komen al deze onderdelen samen.

Kun jij handbiken, dan zwemt je broer en rent je buurvrouw. Of kun je prima zwemmen en begeleid hardlopen door je visuele beperking, dan fietst je beste vriend. Met of zonder handicap, een triatlon is gewoon een hele kluif. Maar wel ontzettend tof om mee te maken. Dus waarom dan niet als team? Deze speciale fundraising serie staat open voor iedereen; met en zonder handicap.”

Olympisch, wereld, Europees én Nederlands kampioen handbiken en paratriatleet Jezte Plat is erg enthousiast over het initiatief: “Doordat ik al vanaf jonge leeftijd sport, werd ik fysiek steeds sterker. Dit gaf vertrouwen in mijn lichaam en dit heeft enorm geholpen tot zover in mijn leven. Want met een fit en sterk lichaam op ieder zijn niveau kun je veel dingen aan en verrijkt zeker het leven!”

Zwemmen, fietsen en lopen voor het Revalidatiefonds

Deelnemers aan de Sponsor Team Triatlon halen geld op voor rolstoeltrainingen van het Revalidatiefonds. Deze cursus blijkt een investering voor het leven. Schutgens: “Met de Sponsor Team Triatlon willen wij mensen die in een rolstoel zitten meer zekerheid geven in hun dagelijks leven. Want hoewel een aantal basisvaardigheden in het revalidatiecentrum worden geleerd, blijkt dat veel rolstoelgebruikers in het dagelijks leven letterlijk en figuurlijk tegen drempels oplopen als zij met hun rolstoel ergens naar toe gaan.”

 

Noot voor de redactie


Voor meer informatie over de Sponsor Team  Triatlon en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Jade Vening, 030 6572022, pers@revalidatiefonds.nl. Voor meer informatie over Triathlon Veenendaal: www.triathlonveenendaal.nl  en info@triatahlonveenendaal.nl