TOV Wonen: middenin hartje Delft!

Wonen aan een gezellige gracht in het centrum van Delft, dat zou iedereen wel willen, ook jongeren met een verstandelijke beperking! Want ook deze jongeren willen graag op een leuke locatie in de stad wonen, met toegang tot voorzieningen zoals winkels, bioscoop, café en een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Daarom richtten de ouders van deze jongeren het Stichting TOV Wonen op en realiseerden een woonvoorziening in Het Straatje in Delft.

Woonvoorziening TOV Delft, voor mensen met een verstandelijke beperking
Woonvoorziening TOV Delft, voor mensen met een verstandelijke beperking

Thuis onder vrienden wonen

TOV staat voor Thuis onder Vrienden en dat is precies wat de initiatiefnemers voor ogen hadden. Een veilige woonvoorziening waar het draait om zelfstandig wonen. Elke bewoner heeft genoeg privacy in het eigen appartement, maar er zijn ook gezamenlijke activiteiten zoals koken, eten, spelletjes en televisie kijken. De woongroep is een ouderinitiatief, waarbij ouders en bewoners de regie hebben op begeleiding, zorg en hoe de groep samen wil wonen. Individuele zelfstandigheid en de ontwikkeling van de eigen talenten staan centraal en de bewoners worden gestimuleerd in sociale contacten, werk, sport en hobby’s.

Lizzy vertelt hieronder in haar vlog over TOV Wonen:

Partijen op één lijn krijgen

Monique Kromhout, voorzitter stichting TOV is verheugd. “TOV is ongelooflijk blij dat dit mooie inclusieproject nu daadwerkelijk in Delft gerealiseerd gaat worden”, reageert ze. “We hebben ons de afgelopen jaren tot het uiterste ingespannen om de verschillende partijen op één lijn te krijgen. We kunnen zelf nog nauwelijks geloven dat het is gelukt. Ook onze zoon is erg blij. Eindelijk is er ook een plek voor ons in Delft, reageerde hij enthousiast. We hopen op veel leuke contacten in de buurt en in de stad. Bovenal dat ze veel plezier met elkaar zullen hebben in de woongroep.

Help ouderinitiatieven

Ouders die betrokken zijn bij wooninitiatieven, zagen volgens het rapport Net als thuis van het Sociaal en Cultureel Planbureau de afgelopen jaren de bestedingsruimte afnemen. Ze maken zich zorgen over het voortbestaan van het pgb en de wooninitiatieventoeslag (een bedrag dat ouders kunnen krijgen om bijvoorbeeld de gemeenschappelijke ruimte te betalen).

Wij helpen ouderinitiatieven waarbij ouders zelf zorgen voor de huisvesting van hun kinderen en de regie houden. Daarom dragen we graag bij in de financiering van de inrichting van de woning. Help mee met een bijdrage en geef steun aan ouderinitiatieven.

Ja, ik wil doneren!      Vraag financiering aan