Deze 8 innovaties gaan het verschil maken voor mensen met een handicap

Dat een handicap je leven beïnvloedt, snapt iedereen. Maar dat die impact vaak zóveel verder reikt dan fysiek ongemak alleen, is iets dat weinig mensen zich realiseren. Of je nu bent geboren met een handicap of hier op latere leeftijd mee geconfronteerd wordt: je loopt er vaak een normaal dagelijks leven door mis.

 

Want hoe is het om je grootste hobby langzaam op te moeten geven, omdat het niet langer gaat? Om nog nooit met je eigen kinderen buiten te hebben gespeeld? Om een waardevolle mening te hebben, maar die niet hoorbaar te kunnen maken? Of om niet zelfstandig te kunnen poepen, en daardoor haast niet de deur uit te durven?

We Gaan Het Maken

Johannes, Juli, Wouter, Esther, Joel, Marc, Nynke en Camiel lopen er dagelijks tegenaan. Ze wensen geen grootse dingen, maar een ‘gewoon’ dagelijks leven. Een leven zoals iedereen. Acht wetenschappers van de Universiteit Twente hoorden hun verhaal aan en gingen aan de slag met een uitvinding. Een innovatie die deze hoofdpersonen helpt precies dat te bereiken: een zo normaal mogelijk leven. HandicapNL, de VriendenLoterij en BNN-VARA maken het mogelijk in het TV-programma ‘We gaan het maken’.

Alle mensen die ik volg in deze serie verlangen naar meer zelfstandigheid en meer vrijheid, maar tot nu toe was dit voor hen onbereikbaar

Er moest een oplossing komen voor een puber die een groot spraakgebrek heeft, iets voor een zanger wiens huid niet tegen daglicht kan en een uitkomst voor een vrouw zonder onderbenen, die de trap op moet zonder traplift. Wie bedenkt de oplossing voor hun unieke probleem? De uitvinders twijfelden er geen seconde over – en toen zaten ze vast aan een avontuur dat een jaar duurde. Want zij hadden het beloofd: We gaan het maken. Het programma ‘We Gaan Het Maken’ wordt medemogelijk gemaakt door HandicapNL zodat mensen met een handicap een normaal dagelijks leven kunnen leiden.

Patrick Lodiers: ‘We Gaan Het Maken geeft ons een inkijkje in het creatieve brein van uitvinders die anders naar de wereld kijken, durven pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.’

Aflevering 1: Maandag 1 maart 2021

Johannes 

Een zeer zeldzame progressieve spierziekte zorgt ervoor dat Johannes van der Velde (37) zijn grootste hobby niet meer kan uitvoeren: vogelen. Het vasthouden van een verrekijker of fotocamera is voor hem te zwaar. Uitvinder Edwin Dertien gaat voor hem aan de slag met een systeem dat kan worden gemonteerd op zijn rolstoel. Zou Johannes weer op pad kunnen gaan voor zijn grote hobby?
Maandag 1 maart, 21:30 uur op NPO1

Juli 

Juli (11) doet niets liever dan zwemmen, maar haar bindweefselaandoening zorgt ervoor dat ze niet voldoende stabiliteit heeft in het water. De drijfsimulator, ontworpen door Renée, moet ervoor zorgen dat Juli zelfstandig kan zwemmen tijdens de hete zomers. Helpt het deze waterrat zelfstandig te zwemmen?
Maandag 1 maart, 21:30 uur op NPO1

Patrick Lodiers bij We gaan het maken met Juli

Aflevering 2: Maandag 8 maart 2021

Wouter 

Wouter Roos (33) heeft een extreme vorm van Lupus. Daglicht, zonlicht en UV straling zorgen voor enorm pijnlijke rode plekken over zijn hele lichaam, gepaard met hoge koorts. Al zo’n 10 jaar jaar zit Wouter daarom binnen, de ramen bedekt. Overdag uit huis gaan is ondenkbaar. Maar Hellen van Rees gaat aan de slag om zijn grote droom tóch waar te maken: eindelijk buiten spelen met zijn kinderen.
Maandag 8 maart, 21:30 uur op NPO1

Esther 

Drie jaar geleden werd Esther Kock (49) getroffen door een ernstige bloedvergiftiging. Hierdoor zijn veel lichaamsdelen afgestorven, waaronder haar handen en voeten. Sindsdien heeft Esther twee beenprotheses, waarmee ze een klein stukje kan lopen. Maar echt mobiel is ze hier niet mee. In haar eigen huis is het niet mogelijk een traplift te installeren en traplopen is niet haalbaar. Dit betekent dat ze, sinds haar familie in dit huis woont, nog nooit boven is geweest. Wouter Eggink buigt zich over een creatief idee. Lukt het Esther de trap te trotseren?

Maandag 8 maart, 21:30 uur op NPO1

Aflevering 3: Maandag 15 maart 2021

Joël 

Joël in ’t Veld (16) heeft door zuurstofgebrek bij zijn geboorte cerebrale parese opgelopen. Hij heeft hierdoor moeite met de aansturing van zijn spieren. Joël is een pientere jongen, maar door zijn spasme slecht verstaanbaar. Deze spraakbeperking belemmert hem in het dagelijks leven. Zo is hij altijd afhankelijk van een ander om zijn woorden te ‘vertalen’. Even zelfstandig naar de winkel is er niet bij. Zijn grote wens? Een vertaalcomputer die zijn woorden omzet naar ABN, om zo zelfstandig de wereld in te kunnen. Lukt het ontwerper Khiet Truong om die wens waar te maken?
Maandag 15 maart, 21:30 uur op NPO1

 Patrick Lodiers bij We gaan het maken met Joël

Marc 

Marc Jacobs (26) heeft de Ziekte van Duchenne, en kan hierdoor zijn armen en benen niet meer bewegen. Gamen is enorm belangrijk voor hem, maar dit wordt helaas met de dag moeilijker. De knopjes op de game controller zijn te dicht op elkaar en het vasthouden wordt doordat zijn armen niet meewerken steeds moeilijker. Edwin Dertien gaat voor hem aan de slag. Met een bijzondere uitvinding hoopt hij Marc zijn wens, om te kunnen gamen zonder hulp van zijn ouders, werkelijkheid te maken.
Maandag 15 maart, 21:30 uur op NPO1

Aflevering 4: Maandag 22 maart 2021

Nynke 

Nynke Koelma (33) heeft sinds haar geboorte de zeldzame progressieve spierziekte Limb Girdle. Haar spierkracht in o.a. bovenarmen en -benen vermindert. Sinds Nynke is verhuisd, heeft ze geen zorg op afroep meer. En dat is een probleem, want hoe krijgt ze dan zelf haar jas aan of uit? Vaak moet ze aan de buren vragen of die haar willen helpen, maar hier voelt ze zich bezwaard over. Wanneer Nynke thuiskomt zit ze soms nog uren in haar jas, simpelweg omdat ze niemand heeft die haar jas uit kan doen. Uitvinder Hellen van Rees gaat aan de slag in de hoop Nynke haar zelfredzaamheid terug te kunnen geven.
Maandag 22 maart, 21:30 uur op NPO1 

Camiel 

Camiel Hielkema (28) is lichamelijk en verstandelijk beperkt, als gevolg van een hersenvliesontsteking die hij als 8 maanden oude baby kreeg. Deze spontane jongen kan een hoop zelf, maar niet vanuit zijn rolstoel de transfer maken naar het toilet. Dit leidt tot veel gedoe en geplan bij zowel hem als zijn moeder, die hem helpt bij zijn toiletbezoeken. Zijn angst om ineens naar de wc te moeten terwijl hij op een onveilige (openbare) plek is, levert Camiel veel stress op. Lukt het Astrid Poot om een oplossing te vinden?
Maandag 22 maart, 21:30 uur op NPO1

We Gaan Het Maken - Camiel wil zelf kunnen poepen

Samen staan we sterk

In dit TV-programma schieten we acht mensen met een handicap te hulp. Maar van een uitvinding naar een normaal dagelijks leven is nog een lange weg te gaan. Want hoe kun je met dit hulpmiddel sporten, je kind verzorgen of je baan weer uitoefenen? Veel mensen lopen daar vast en ervaren geen hulp. Om hen te helpen het maximale uit het leven te halen, maakt HandicapNL zich hard voor programma’s die verder gaan. Die helpen met het her-oppakken van het normale leven. Zodat niemand méér verliest dan nodig is.

Wij hebben jou nodig om ervoor te zorgen dat revalidatie niet stopt bij de voordeur.
Laat je stem horen en teken de petitie!

Ja, ik teken de petitie!!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.