Stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking

Ook mensen met een verstandelijke beperking moeten hun stem kunnen laten horen. Maar een groot aantal mensen met een licht verstandelijke beperking heeft moeite met stemmen omdat ze niet begrijpen hoe dat moet. Daarom stimuleren HandicapNl en LFB hen met het project ‘Wat stem jij?’ om hun mening te laten horen.

Man in rolstoel bij stembus
Man in rolstoel bij stembus

Wat stem jij?

‘Wat stem jij?’ is erop gericht om mensen met een lichte verstandelijke beperking en moeilijklerenden in de aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen politiekbewust te maken en hen te leren gebruik te maken van hun stemrecht.

 Wist je dat 74.000 mensen in Nederland een licht verstandelijke beperking hebben (IQ 50-70). Daarnaast hebben nog eens 2,2 miljoen mensen een IQ van 70-85 waardoor ze moeilijk lerend zijn.

Hoe werkt het?

Door middel van een cursus leren mensen met een verstandelijke beperking te zeggen wat zij belangrijk vinden. Over wonen, werk, veiligheid en meedoen in de gemeente. Elke cursus wordt afgesloten met een politiek debat, waarbij zij echt met de gemeente en andere burgers in discussie gaan over verschillende onderwerpen. Deze ruim 2,2 miljoen mensen zijn bij elkaar opgeteld goed voor 25 zetels, dus het is belangrijk dat zij weten hoe ze hun stem kunnen laten horen.

Kijk voor meer informatie op: Wat stem jij?