Stem ook tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen 2018

In maart van dit jaar staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Dit is natuurlijk hét moment om onder de aandacht te brengen dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking tegen allerlei problemen aanlopen op hun route naar het stemhokje. Wij steunen daarom twee projecten om de huidige situatie te verbeteren en deze mensen een stukje zelfstandigheid te geven.

Hoewerktstemmen.nl, een online uitleg- en oefenmodule rond het thema stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Hoewerktstemmen.nl, een online uitleg- en oefenmodule rond het thema stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Mijn stem telt

Zo is het LFB, de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking, van plan om door middel van de training ‘Mijn stem telt’ en de daar aan gekoppelde politieke debatten, mensen met een (licht) verstandelijke beperking voldoende voor te bereiden om een bewuste en gedegen keuze te maken in het stemhokje. Gedurende de maand februari worden er verspreid over het hele land een flink aantal cursussen georganiseerd. Deze zullen in maart afgerond worden met een slotdebat, zodat de doelgroep beter geïnformeerd is over de politiek en de inbreng van hun eigen politieke bijdrage.

Hoewerktstemmen.nl

Als tweede project biedt stichting Leerzelfonline de website Hoewerktstemmen.nl aan. Deze online uitleg- en oefenmodule rond het thema stemmen richt zich op mensen met een verstandelijke beperking. Aan de hand van de geanimeerde Steffie kan de bezoeker kiezen om het stemmen te oefenen of om meer informatie te krijgen over het stemproces. Ook wordt uitgelegd waarom er eigenlijk gestemd wordt en hoe ons politieke stelsel eruit ziet. Het is namelijk lastiger dan je denkt.

Media-aandacht voor zelfstandig stemmen

De toegankelijkheid van het uitbrengen van de stem wordt ook door verschillende politieke partijen als speerpunt aangegrepen in de aanloop naar de verkiezingen.

Wij hopen dat deze aandacht in combinatie met de eigen steun voor de genoemde projecten een stap in de goede richting zijn.