‘Social media zijn voor mij een uitkomst’

‘Hulphond. Positief. Oplossingsgericht’, staat in het Twitter-profiel van Rivka Smit (30). Ze is een jonge vrouw met een leuke baan als relatiemanager bij het Prinses Beatrix Spierfonds. Ook heeft ze de progressieve spierziekte SMA, waardoor ze in een rolstoel zit en vrijwel volledig hulpafhankelijk is. Ondanks haar optimistische aard ervaart ze momenten van eenzaamheid.

Getekende illustratie van een theekopje over eenzaamheid
Getekende illustratie van een theekopje over eenzaamheid

‘Ik voelde me vaak verloren’

‘Vooral vroeger in de puberteit als ik met vrienden ging stappen, voelde ik me vaak verloren. Al die mensen die boven me uit toornden en de harde muziek, waardoor ik me niet verstaanbaar kon maken. Dat vond ik lastig. Gelukkig kom ik uit een gezin waarin iedereen lekker eigengereid en onafhankelijk is. Daardoor heb ik goed geleerd om mezelf te vermaken.

Alleen Koningsdag blijft een rotdag voor mij. Dan denk ik dat iedereen het naar z’n zin heeft, behalve ik.

Contact onderhouden kan ik ook vanuit bed

Social media zijn voor mij een uitkomst. Zo kan ik heel goed op afstand contacten onderhouden, ook vanuit mijn bed. Verder geniet ik van mijn werk en via mijn hulphond heb ik op straat vaak aanspraak. Alleen Koningsdag blijft een rotdag voor mij. Dan denk ik dat iedereen het naar z’n zin heeft, behalve ik. Wat ik daaraan doe? Oranje tompoezen eten, haha! Nee hoor, ik kan er niets tegen doen. Morgen weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen. En het is misschien een beetje vals van mij, maar ik hoop dat het volgend jaar regent.’