Samen in actie tijdens de collecteweek

Mensen met een handicap verliezen nog steeds veel meer dan nodig. Vriendschap, een leuke baan of de vanzelfsprekendheid om te kunnen gaan en staan waar je wilt – om er maar een paar te noemen. Onacceptabel, vindt HandicapNL! En met ons vele anderen, die in actie komen tijdens de Collecte[Run] van 21 t/m 27 september. Het Daan Theeuwes Centrum en studentenvereniging Unitas zijn twee van die toppers die met hun team het verschil maken.

Daan Theeuwes en zijn vrienden
Daan Theeuwes en zijn vrienden

 

Het is 13 juni 2013. Daan Theeuwes is 23 wanneer hij door een scooterongeluk zeer ernstig traumatisch hersenletsel oploopt. Zes weken intensive care, acht operaties en lange weken van diepe coma volgen. Het scheelde weinig of Daan zou ‘niet-revalideerbaar’ zijn verklaard en rechtstreeks doorverwezen zijn naar een verpleeghuis om de rest van zijn leven te slijten. Maar hij kwam net op tijd bij bewustzijn en tuimelt een maandenlang revalidatieproces in.

Revalidatie in Atlanta

Acht maanden later is het maximale herstel naar Nederlandse maatstaven bereikt, maar kan Daan nog steeds niet lopen of zijn arm bewegen. Zijn ouders laten het er niet bij zitten. Ze brengen hem naar de VS voor een toonaangevend revalidatiecentrum, gespecialiseerd in jongeren. Een heftig traject, maar het brengt hem grote stappen vooruit. Momenteel woont Daan (met wat hulp) zelfstandig en neemt stap voor stap de regie terug over zijn leven.

Het maximaal haalbare

Die kansen, om écht het maximale uit het leven te halen, moet elke jongere met hersenletsel kunnen krijgen, vindt vader Adriaan Theeuwes. Het was de basis voor de oprichting van het Daan Theeuwes Centrum, een plek waar jongeren met hersenletsel uitvoerig revalideren en hun toekomst weer zo goed mogelijk vorm geven.

“Het overgrote deel van de patiënten met hersenletsel is 65 jaar of ouder. Maar het treft ook honderden jongeren per jaar wiens leven van de ene op de andere dag op z’n kop staat. Die belanden tussen deze ouderen in de revalidatiecentra, maar hun levensfase is totaal anders. Waar je voor een ouder iemand zoveel mogelijk levenskwaliteit wilt behouden, moeten deze jongeren hun plek in de maatschappij nog veroveren. Hun studie afronden, de arbeidsmarkt op. Op zichzelf gaan wonen. Een gezin stichten.” Het Daan Theeuwes Centrum helpt ze hiermee op weg, met hulp van onder andere HandicapNL.

Samen deelnemen aan de Virtuele Run

De revalidanten gaan dagelijks de strijd aan om hun grenzen te verleggen. Deelname aan de Virtuele Run is voor hen dan ook de ultieme overwinning. “Hoe waanzinnig is het dat we met artsen, logopedisten, therapeuten én revalidanten aan de start van de run kunnen staan?”, straalt Adriaan.

“Die patiënten konden niet lopen toen ze bij ons binnen kwamen en doen nu met ons mee aan het evenement. Iedereen gaat die dag z’n eigen uitdaging aan, revalidanten én medewerkers. Rennend, in een rolstoel, drie kilometer of eenentwintig… Iedereen heeft gelijke kansen. Dat vind ik er zo mooi aan.”

Inclusieve afspiegeling

Met zo’n 30 deelnemers maken ze er de 27e een feest van. Ze lopen in kleine groepjes een zelf uitgezette route door het Brediuspark in Woerden. “Het feit dat iedereen mee kan doen aan de run maakt deze zo mooi. Of je nu sportief bent of niet, met of zonder handicap. De doelgroep is een afspiegeling van onze inclusieve maatschappij.”

Het enthousiasme straalt van het team af en met resultaat: bij de eigen achterban is al duizenden euro’s aan sponsorgeld opgehaald. Met zoveel steun kan de run haast niet meer mis gaan. “We hebben er ontzettend veel zin in!”


Met 50 studenten rennend door de binnenstad

Utrechtse studentenvereniging Unitas draagt al jaren enthousiast hun steentje bij tijdens de HandicapNL landelijke collecteweek. Dit jaar zorgt corona voor een hele nieuwe invulling: de studenten trekken niet met hun collectebus langs de deuren, maar gaan de strijd aan om digitaal zoveel mogelijk geld op te halen. Én ze rennen massaal mee tijdens de Virtuele Run op 27 september.

Unitas
Het senaat van Unitas

Maatschappelijk bewustzijn

“Op deze manier kweken we maatschappelijk bewustzijn bij de studenten. Zodat ze zich niet star op hun eigen studie storten, maar ook omkijken naar een ander”, vertelt Kristy van de maatschappelijke activiteiten commissie.

Veel studenten wíllen ook graag een maatschappelijke bijdrage leveren, maar weten niet goed waar te beginnen. “Vrijwilligerswerk vraagt vaak teveel tijd naast hun studie en voor een maandelijkse donatie hebben ze geen geld. De collecteweek is gezellig, eenmalig én een manier om het verschil te maken.”

Gezamenlijke finish

Met zo’n 50 eerstejaars staan ze straks aan de start van de virtuele run. “De afstand mogen de studenten zelf kiezen: 3, 10 of 21 kilometer. De route ook, al dragen wij een paar voorstelroutes aan. Maar we finishen op dezelfde plek. Zo doen we het corona-proof, maar tóch samen.”

Teken ons manifest voor een normaal dagelijks leven voor iedereen

Mensen met een handicap verliezen nog steeds veel te veel. HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden.  Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maar daar hebben we jou bij nodig!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.