Rutger rent de Rugzakrun samen met zijn vader

Rutger Schipper (19), freerunner en YouTuber van Team Tantum, doet samen met zijn vader mee aan de Rugzakrun van HandicapNL. Ze vragen hiermee aandacht voor mensen met een handicap. De vader van Rutger heeft MS en zit sinds twee jaar in een rolstoel.

Rutger Schipper Rugzakrun
Rutger Schipper met zijn vader

Grenzen verleggen en beter worden

‘Twee vrienden van mij deden aan freerunning, dat zag er zo gaaf uit. Na een paar keer meedoen, wist ik dat dit mijn sport was’, vertelt Rutger enthousiast. Samen met een vriend maakt hij filmpjes van het freerunnen en trampolinespringen onder de naam Team Tantum. Mede door het grote succes van het YouTube-kanaal is freerunnen in korte tijd enorm populair geworden onder kinderen. ‘Super leuk’, vindt Rutger, ‘want met onze filmpjes willen we een positieve invloed hebben op kinderen. We stimuleren hen om naar buiten te gaan en meer te bewegen.’

Succesbeleving bij kinderen

‘Het is super inspirerend om kinderen iets te leren, daar wil ik verder mee. Ik geef een reeks lessen op blindeninstituut Bartiméus. Met wat creatieve aanpassingen leer ik deze kinderen over een kast te klimmen, iets waarvan ze niet wisten dat ze dat konden. Die reacties op die gezichten, dat stralen, dat is echt prachtig. Daar doe ik het voor!’

Iedereen heeft wel dingen

‘Een vader hebben met een beperking is wel anders voor mij. Zo kan ik niet lekker een potje voetballen met mijn vader zoals andere jongens. Maar we kijken wel samen naar voetbal. Het is wel spannend om samen met mijn vader mee te doen aan de Rugzakrun. Ik heb mijn volgers nooit eerder verteld dat mijn vader in een rolstoel zit. Nu wil ik laten zien dat niet alles perfect is. Ook niet in het leven van een YouTuber. Iedereen heeft dingen in het leven die niet goed gaan. Mijn vader is ziek en zit in een rolstoel, dat mag iedereen nu weten.’

 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”