Revalidatiefonds: Verlaag BTW-tarief op aanpassing gebouwen naar 6 %

Het Revalidatiefonds heeft namens 10.059 Nederlanders de petitie ‘Maak Nederland toegankelijk voor iedereen’ aangeboden aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het fonds roept hiermee de overheid op om met concrete plannen te komen voor het structureel verbeteren van de toegankelijkheid van Nederland.

Aanbieden petitie 'Maak Nederland toegankelijk voor iedereen' commissie Volksgezondheid
Aanbieden petitie ‘Maak Nederland toegankelijk voor iedereen’ commissie Volksgezondheid

 

Het BTW-tarief op aanpassingen aan gebouwen moet worden verlaagd van 21 naar 6 procent. Ook zouden er duidelijkere bouwregels moeten komen om nieuwe gebouwen toegankelijk te bouwen en moet hier ook strenger op gecontroleerd worden. Het Revalidatiefonds denkt ook aan subsidies voor (kleine) ondernemers die hun gebouw willen aanpassen.

 

NIET ZEGGEN MAAR DOEN
Gewoon even de school, winkel of café binnengaan. Voor ruim 2 miljoen mensen in Nederland met een fysieke beperking is dat niet zo vanzelfsprekend. Veel gebouwen zijn niet goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel, mensen met reuma of een hartkwaal en blinden of slechtzienden. Sinds de ratificatie van het VN verdrag voor de gehandicapte mens praat iedereen graag over toegankelijkheid. Maar er echt iets aan dóen, dat is een tweede.

 

“Wij zien dat iedereen ‘zegt’ dat het belangrijk is, maar in de praktijk vindt men het vooral veel gedoe, te duur of weet men niet waar te beginnen. Genoeg instanties houden zich hier mee bezig, maar de overheid heeft een aantal belangrijke instrumenten die zij kan inzetten om de toegankelijkheid van ons land te versnellen.”

Daniëlle Schutgens, directeur van het Revalidatiefonds

 

PROMINENTE PLEK IN KABINETSBELEID
“Toegankelijkheid moet een prominente plek krijgen binnen het nieuwe kabinetsbeleid, er kan eigenlijk geen beslissing meer genomen worden zonder dat gekeken wordt naar de toegankelijkheid of het effect van de beslissing op mensen met een beperking”, aldus Daniëlle Schutgens, directeur van het Revalidatiefonds. “De groep van 2 miljoen mensen met een fysieke handicap zal alleen maar groeien door de vergrijzing, dus onze toegankelijkheid moet echt beter gewaarborgd worden.”

 

Noot voor de redactie


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jade Vening, woordvoerder Revalidatiefonds, via 06 41 25 66 85 of jvening@revalidatiefonds.nl
De foto kan rechtenvrij worden gebruikt bij dit bericht ovv ‘Revalidatiefonds’
Fotobijschrift: Overhandiging petitie

petitie toegankelijkheid vn-verdrag