Renske Leijten (SP) gekozen tot duidelijkst sprekende politicus

 

Op zaterdag 11 februari is op de Landelijke Kiezersdag Renske Leijten gekozen tot politicus die het meest begrijpelijk formuleert. Het SP-kamerlid ontving daarvoor de Klip en Klaarprijs.

Renske Leijten, politicus SP
Renske Leijten, politicus SP

 

Ook mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag gebruikmaken van hun stemrecht. Voor hen is het echter vaak lastig om verkiezingsprogramma’s te begrijpen, politieke debatten goed te kunnen volgen en tot een stemkeuze te komen. Daarom organiseerden ProDemos en MEE NL voor de tweede maal de Landelijke Kiezersdag. Zo’n 150 kiesgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking kwamen zaterdag naar het Binnenhof in Den Haag om zich voor te bereiden op de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Toegankelijk debat

Mensen met een IQ tussen 50 en 85 leerden in workshops wat democratie is, oefenden met stemmen en kregen rondleidingen over het Binnenhof. Een belangrijk onderdeel van de Landelijke Kiezersdag was het politiek debat. Vertegenwoordigers van de tien grootste partijen debatteerden in eenvoudige taal over thema’s als zorg, onderwijs, werk en toegankelijkheid van informatie. Behalve Renske Leijten van SP, waren dit Corinne Ellemeet (GroenLinks), Sjoerd Potters (VVD), Marith Volp (PvdA), Madeleine van Toorenburg(CDA), Ingrid van Engelshoven (D66), Joëlle Gooijer-Medema (CU), Christine Teunissen (PvdD), Roelof Bisschop (SGP) en Wilma Schover (50Plus).

Jade Haakman, woordvoerder Fonds Verstandelijk Gehandicapten (FVG), zat in de jury die de winnaar van de ‘Klip en Klaarprijs’ mocht kiezen. “Renske legde de doelgroep heel helder uit waar haar partij voor staat.” Corrine Ellemeet van Groenlinks werd tweede, omdat ze volgens de jury korte zinnen en eenvoudige woorden gebruikte. Derde werd Wilma Schrover van 50Plus, ze liet zien dat ze goed weet hoe ze mensen met een lichte verstandelijke beperking moet benaderen.

27 Zetels

In Nederland wonen ruim 74.000 mensen met een lichte verstandelijke beperking (een IQ van 50-70) en daarnaast nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70-85) (bron: Volksgezondheidenzorg.nl). Samen is dit 18% van het aantal kiesgerechtigden in Nederland. Zij zijn in theorie goed voor 27 van de 150 kamerzetels.

Stem jij ook?

De Landelijke Kiezersdag werd voor het eerst georganiseerd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. De dag is onderdeel van ‘Stem jij ook?’, een samenwerkingsproject van MEE NL en ProDemos en werd. ‘Stem jij ook?’ is erop gericht om mensen met een licht verstandelijke beperking en zwakbegaafden politiek bewust te maken en hen te leren stemmen. Andere onderdelen zijn: regionale workshops, de gratis ‘Stem-jij-ook-verkiezingskrant’ en de website www.stemjijook.nu