Redo (31): Wat als anders zijn gewoon cool is?

Redo (Redouan Ait Chitt) werd zonder medische verklaring geboren met een kortere rechterarm en een totaal aan vijf vingers; twee aan zijn rechterhand en drie aan zijn linker. Hij mist zijn rechterheup, heeft een korter rechterbeen en loopt met behulp van een prothese. Een 6-0 achterstand, zoals hij dat zelf zegt.

Redouan Ait Chitt
Foto: Mickael Marso Riviere

Maar die ‘achterstand’ haalde hij in rap tempo in: deze week is de breakdancer door miljarden mensen wereldwijd te bewonderen, wanneer hij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival opent.

Bij de politie

Die danscarrière kwam vrij onverwacht op zijn pad. Redo: “Ik begon eigenlijk pas op mijn 14e met dansen. Daarvoor wist ik niet zo goed wat ik wilde worden. Een beetje wat elk kind riep denk ik, politieagent ofzo. Dansen was destijds nog helemaal niet zo ‘in’ – je had nog geen dansprogramma’s op TV zoals je dat nu veel hebt. Dus dat kwam als beroepskeuze niet eens in me op. Zelfs niet toen ik op mijn 14e met breakdance in aanraking kwam. Het begon gewoon als hobby, iets wat ik leuk vond om te doen. Maar vandaaruit is het eigenlijk steeds groter gegroeid.”

Eurovisie Songfestival

Dat het ‘groter is gegroeid’ kun je wel stellen: Redo is inmiddels een veelgevraagd artiest en heeft optredens over de hele wereld. Dat zag ook Gerben Bakker, Head of Show van het Eurovisie Songfestival. “Zo’n twee jaar geleden stond hij ineens op mijn voicemail. Dat hij mij graag als act op het Songfestival wilde. Hoe en wat was toen nog helemaal niet bekend, maar hij wilde hoe dan ook ‘iets’ met mij. Helemaal te gek natuurlijk.”

Het was de afgelopen twee jaar een hele rollercoaster

Vanwege corona werd het een jaar later, maar deze week is dan eindelijk de grote dag. Redo telt de dagen af: “We hebben nog een paar repetities te gaan en dan is de grote dag. Het was de afgelopen twee jaar een hele rollercoaster, er wordt bij zo’n grote show natuurlijk niets aan het toeval overgelaten. Maar het was echt een te gek team om mee samen te werken, het was twee jaar lang genieten.”

Onderschat

Dat Redo op 31-jarige leeftijd zo in de spotlight zou staan, was nog niet zo vanzelfsprekend. Als kind zagen mensen heel andere kansen voor hem weggelegd. “Door mijn beperking werd ik enorm onderschat. Door vreemden, door leraren, maar ook door medici. Ik ben heel vaak boos en verdrietig uit het revalidatiecentrum gekomen. Dan wilden ze me weer een speciale stoel voor in de klas aansmeren, of zo’n spuuglelijke knalgele driewieler. Met de beste bedoelingen, maar ik bedankte ervoor. Ik was een kind, wilde ook zo’n stoere mountainbike met vlammen op de zijkant.” Gelukkig steunden zijn ouders hem in die wilskracht. De mountainbike kwam er: “Ik ben ontelbare keren op m’n bek gegaan voor ik erop kon fietsen, maar ik was niet bang om te blijven proberen.”

Door mijn beperking werd ik enorm onderschat

Eigenwijs

Dat doorzettingsvermogen vormt een rode draad door Redo’s leven. Overal waar mensen aan zijn kunnen twijfelden, werkte hij extra hard om zich te bewijzen. “Ken je van die sponsorlopen die scholen doen voor het goede doel?” Redo grinnikt bij de herinnering: “Ik wilde altijd als laatste door blijven rennen. Letterlijk tot het bloed in m’n prothese stond, want die werkte voor geen meter mee. Maar opgeven was geen optie, zo sterk was die bewijsdrang wel. Ik ben altijd zo eigenwijs geweest, maar dat heeft me gebracht tot waar ik nu ben.”

Weggestopt

Inmiddels is Redo een veelgevraagd danser met een avontuurlijk leven. Samen met de internationale dansgroep ILL-Abilities komt hij op de meest uiteenlopende plekken. Dat confronteert hem ook met de situatie in andere landen: “Op veel plekken worden kinderen met een handicap letterlijk weggestopt. Eén van de dansers van ILL-Abilities komt uit Chili. De artsen hebben zijn moeder bij de geboorte geadviseerd hem te laten sterven; er zou geen toekomst zijn in Chili voor mensen als hij. Daarom geeft het zoveel voldoening om juist in dat soort landen te laten zien wat er wél mogelijk is, het gesprek op gang te brengen. Het gaat er niet om of je de beste in iets kan zijn, maar iedereen kan zichzelf uitdagen, genieten, voor zichzelf het verschil maken. Ik wil laten zien dat al die stigma’s onzin zijn: wat als anders zijn gewoon cool is?”

Ik wil laten zien dat al die stigma’s onzin zijn

Blijf proberen

Dat is dan ook wat hij de jeugd van nu wil meegeven: geloof in jezelf. Redo: “Het heeft mij heel lang geduurd voor ik écht kon accepteren dat ik anders was. Dat is een hele weg geweest, terwijl het nu juist mijn ‘superpower’ is. Het is zo zonde als mensen zich laten tegenhouden door schaamte, door meningen van anderen. Tegen iedereen met een droom zou ik willen zeggen: ‘Ga ervoor. Ben niet bang om te vallen. Stap uit je comfortzone en blijf proberen. Succes komt je niet aanwaaien, je moet er hard voor werken. En vaak creatief zijn: lukt iets niet, hoe kun je er dan voor zorgen dat het voor jou wél werkt? Met de juiste mentaliteit kan niemand je stoppen om je dromen waar te maken.”

Iedereen eerlijke kansen: teken het manifest!

Redouan onderstreept dat iedereen de mogelijk moet krijgen om zijn dromen waar te kunnen maken, met én zonder handicap. Ook HandicapNL gelooft in eigen kracht en eerlijke kansen, waardoor iedereen met een handicap het allerbeste uit zichzelf kan halen. Hier maken wij ons hard voor. Jij toch ook? Teken het manifest!

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”